keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Művészeti élet

Képző és iparművészet
Irodalom
Zene
Tánc
Színjátszás
Film és fotóművészet
  • Közéleti hírek
  • Önkormányzati
  • Kistérségi hírek
  • Sporthírek
  • Egyházi hírek
  • Városi újság
  • Intéztmények, iskolák
    Intéztmények, óvoda
    Intéztmények, egyéb
  • Önkormányzati
  • Kistérségi
  • Egyházi
  • Sport
  • Szórakozás
  • Közlemények
  • Felhívások
  • Pályázatok
  • Közbeszerzés
  • 2010. évi országgyűlési választás
  • 2010. évi önkormányzati választás
  • 2011. évi népszámlálás
  • 2014. évi választások
  • Hol vagyok: Művészeti élet | Zene
    Móri Ifjúsági Fúvószenekar.

    A kezdetek...

    Mór - németajkú település lévén - mindig is híres volt fúvószenéjéről, legfőképpen Kaiser József karnagy irányítása idején. Az elődök örökséget csokorba kötve 1981-től Acsai Sándor zenetanár maga köré gyűjtötte a tehet-séges fiatalokat és létrehozta ifjúsági fúvószenekarát 20-25 fővel. Ez a létszám a múló idővel gyarapodni kezdett és a kis csapat a városi ünnepségek szereplője lett. Támogatóinak köszönhetően - elsősorban a városban és környékén működő üzemek és a tanács segítségével - apránként fejlődött, és hamarosan eljött az ideje a formaruha elkészí-tésének is. Ekkor már járási és megyei szinten is voltak eredmények. A fiatalok a sikerek ízét kóstolgatva még nagyobb kedvvel kezdtek dolgozni. A 80-es évek végén az évtizede működő zeneiskolából egyre több fiatal került a zenekarba, ekkor már 30-35 fő rendszeresen járt a próbákra.
    Egy magasabb szintre érve minőségben és küllemben is változott az együttes, a régi posztó mellényt és térdnadrágot felváltotta egy komolyabb "svábos" viselet. A sok közös munka, az együtt töltött idő, balatonszepezdi nyaralások, igazi közösséggé kovácsolták a gyermekeket.

    A fejlődés útján...

    Következett a nagylemez készítése újabb rádiófelvételekkel, majd az első CD lemez felvétele. A fiatalok egyre többször jutottak külföldre, főleg a német ajkú országokba. Vitték a város, a borvidék jó hírét. Az 1990 évek második felében már rendszeressé váltak a külföldi turnék. Eddig 7 országban jártak: Németországban, Ausztriában, Finnországban, Lengyelországban, Olaszország-ban, Romániában (Erdélyben) és a Szentföldön Izraelben. Újabb formaruha, újabb (második) CD, kiváló minősítés, Nemzetközi Fesztivál-zenekari cím, és 18 külföldi koncert mutatta a zenekar fejlődését. Kiérdemelte a száztagú jelzőt, mert egy-egy rendezvényükön ma már 80-90 fő is közreműködik A zenekar hanghordozói 37 országba jutottak el Japántól Mexikóig, Finnországtól Izraelig. Repertoárja bővült, a komolyzenei művek mellett klasszikus és modern számok is szerepelnek műsorukban.
    1996-tól a Móri Fúvószenei Egyesület kétévenként nem-zetközi fúvósfesztiválokat rendezett Mór várossal karöltve. A fesztiválokon ezidáig 26 külföldi és számos hazai zenekart láttak vendégül. Újabban már a tengerentúlról is érdeklődnek és vesznek részt ezen a hagyománnyá vált rangos móri zenei eseményen.

    A sikerek...

    Mór városa Pro Urbe elismeréssel jutalmazta munkájukat. A helyi zeneszerető közösség és a vállalkozói szféra támogatása juttatotta el a zenekart az országos rendezvényeken való részvételig és a 2001. március 24-én Szolnokon megrendezett Magyar Millenium "Kultúrával a Nyugat kapujában" Nemzeti Fesztivál első helyéig. A zenekar ekkor felért a csúcsra és szeretne ott is maradni, amihez további segítséget és támogatást kér. Erre való érdemességét bizonyítja, hogy 2001. november 17-én nagy sikerű minősítő és egyben 20 éves jubileumi koncertjén a zenekar aranykoszorús kiváló minősítést ért el nemzetiségi, koncertfúvós és show kategóriában.
    A sikerek kovácsa egyrészről Acsai Sándor karnagy, akinek szakmai tudása és irányítása meghatározó jelentőségű volt a zenekar életében, másrészről Grell József egyesületi elnök, aki legtöbbször a háttérben maradva fáradhatatlanul szervezi az utazásokat, rendezvényeket és az elnökséggel együtt biztosítja a zenekar zavartalan működését.
     

    Múlt és jövő

    Tartalmas 20 év áll mögöttünk. Sokfelé jártunk hazánkban, a világban. Minden utazás nagy élmény számunkra. Különösen csodálatos élményben volt részünk 1995. szeptember 12-21-ig Izraelben. Két városban Maalot Tarshihán és Dimonában láttak vendégül vendégül bennünket. Bejártuk Gelileát, voltunk Nazaretben, fürödtünk a Genazaret tóban és jártunk a Jordán folyónál, Jézus keresztelésének színhelyén. Egész napot töltöttünk Jeruzsálemben és fürödtunk a Holt-tengerben. Vendégei voltunk Beduin törzsnek a Negev sivatagban. Ötvenöten jártunk Szentföldön, ezt soha nem feledjük. Minden országnak megvan a varázsa és az ott élők barátsága minden felülmúlt. A Balti tenger 14 C-os vizében úgy lubickoltak fiataljaink, mintha a nyári Balatonban lettek volna. A Wieliczkai sóbányába 133 méter mélységben elfogyasztott ünnepi ebéd íze még most is szánkban van. Az erdélyi és olasz csodálatos hegyek havasok, a német tájak, városok változatossága mind hatalmas élmény volt. Mi lesz az elkövetkezendő években?
    Nos, 2002. nyarán Tallinba, Észtroszág fővárosában van meghívásunk. Ezenkívül Csehországban, Svájcban, Szlo-véniában, Horvátországban, Brazíliában várnak bennünket.

    Grell József
    egyesületi elnök

    Köszönetnyilvánítás

    A zenekar tagjai és a magam nevében nagy örömmel köszöntöm hűséges közönségünket, és sok szeretettel mindazokat, akik csak mostanában kezdtek hangvesenyünkre látogatni. A 2001-2002-es évad zenakarunk 21 szezonja. Úgy érzem megtartottuk közönségünknek tett ígéretünket: a koncertjeinken felhangzó művek között ismert és ritkábban játszott darabok is szerepelnek. Az előadók - szólisták - mind a zenekar zenei pályán tanuló tagjai, vagy a zeneiskola kiválóságai. A magyar és a külföldi közönség és sajtó kivételesen meleg fogadtatásban részesített bennünket az elmúlt 20 év során. Ez nem csak hízelgő számunkra, de egyben állandó ösztönzést is jelent, hogy muzsikálásunk színvonala egyenletesen fejlődjön, repertoárunk egyre bővüljön. Szeretet és elismerés árad támogatóink táborából is, ami élteti a mi töretlen lelkesedésünket, tenni akarásunkat. A móri fúvószenekar legelemibb feladata, hogy a fúvósirodalom klasszikus értékeit állandóan műsoron tartsa, és hogy ápolja a német nemzetiségi fúvószenei hagyományokat.

    Acsai Sándor
    karmester

    Jubileumi gratuláció

    Pár évvel ezelőtt Polster József, zeneszerző - karmester barátomon keresztül kerültem kapcsolatba a Móri Ifjúsági Fúvószenekarral. 1998. októberében lehetőségem volt arra, hogy a zenekart és a várost személyesen is megismerhessem. Meglepett a móri zenekar színvonala, és különösen Acsai Sándor karmester interpretációja. Nagyon tetszett a móri lakosság nagy érdeklődése a fúvószene iránt - a Móron eltöltött napok felejthetetlen emlékek maradnak.
    Nagy megtiszteltetés volt számomra, és örömmel töltött el, hogy a móri II. Nemzetközi Fúvószenei Fesztivál alkalmából az együttes tisztelebeli tagja lehettem. A zenekarnak a jövőben további sikert kívánok! Szívbeli elkötelezettséggel hű maradok zenekarukhoz, zenei üdvözlettel:

    Siegfried Rundel
    tiszteletbeli tag

    Győzelem a millenniumi Nemzeti Fesztiválon

    Szolnok 2001. március 24-e nevezetes nap a zenekar életében. Közel másfél év kitartó munkájának eredményeként elsők lettünk a Magyar Millenium "Kultúrával a Nyugat kapujában" Nemzeti Fesztiválon. Hasonlóképpen a Ki Mit Tud?-hoz, selejtezőkön kellett helytállnunk. A szolnoki döntőre az esélytelenek nyugalmával érkeztünk. Már az is szép teljesítmény, hogy idáig eljutottunk - gondoltuk és ezt követően a ráadás már csak a győzelem volt.
    Az eredményhirdetést követő egy óra után is kérdezgették a fiatalok: Tényleg elsők lettünk? Igen, elsők és 25-én telt ház előtt a Szigligeti Színházban a többi kategóriák győzteseivel gálakoncertet adtunk, majd 2001. augusztus 18-án a Budai Várban országos gálaműsoron is bemutathattuk tudásunkat.
    Ezúton is köszönjük minden támogatónknak önzetlen segít-ségét. E támogatás juttatott el bennünket e neves jubileumi sikerig. A jövőben is szeretnénk eddigi minősítésünket megvédeni. Köszönjük, hogy idáig segítettek bennünket és kérjük, hogy látogassanak el jövőbeni rendezvényeinkre, koncertjeinkre.

    A zenekar vezetése


    Kapcsolódó anyagok:

    Frauenliebe (Landler) [ mp3, 3181kbyte, 3181293byte ]

    Kapcsolódó linkek:

  • Móri Fúvószenekar


  • Lamberg-kastély programjai






  • Móri Észak-nyugati ipari terület
  • Építéshatósági ügyintéző
  •  
    Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
    kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester