keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Hírek

Közéleti hírek
Önkormányzati
Kistérségi hírek
Sporthírek
Egyházi hírek
Városi újság
 • Közéleti hírek
 • Önkormányzati
 • Kistérségi hírek
 • Sporthírek
 • Egyházi hírek
 • Városi újság
 • Intéztmények, iskolák
  Intéztmények, óvoda
  Intéztmények, egyéb
 • Önkormányzati
 • Kistérségi
 • Egyházi
 • Sport
 • Szórakozás
 • Közlemények
 • Felhívások
 • Pályázatok
 • Közbeszerzés
 • 2010. évi országgyűlési választás
 • 2010. évi önkormányzati választás
 • 2011. évi népszámlálás
 • 2014. évi választások
 • Hol vagyok: Hírek | Közéleti hírek
  Átadták a megújult Gaja-völgyi tájcentrumot.
   

  Összesen mintegy 100 millió forintból adták át a megújított Gaja-völgyi tájcentrumot 2014. május 22-én: a tulajdonos Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. felújította a Kelet-Bakonyban az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, vadasparkját Szent Istvánról nevezte el, valamint létrehozta a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítást. Az átadóünnepségen részt vett Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: „akkor áll helyre a dolgok normális rendje, ha az emberek élő kapcsolatba kerülnek a természettel". Hozzátette: a kormánynak célja, hogy a magyar társadalom egészséges legyen, ezért az egész országban turistaházak, turistaútvonalak újulnak meg. Az emberek turistaként, lovasként, horgászként és vadászként menjenek az erdőbe, mert feltöltődést, pihenést nyújt, illetve a családok egymásra találását segíti - mondta. Semjén Zsolt szerint a zarándoklat és a turizmus között szoros összefüggés van: „az emberek elzarándokolnak szent helyekre, az erdő pedig a természet temploma, vagyis a turizmus is egyfajta zarándoklat". Úgy vélte, hogy országalapító Szent Istvánnak sok attribútuma van, de a legfőbb ezek közül az országépítés: az általa létrehozott vármegyék és egyházmegyék ezer éve léteznek. Megjegyezte: az ország csak akkor fog tovább épülni, ha helyben mindenki „kis Szent Istvánként" tovább építi.

   

  Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke, miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte: két évvel ezelőtt komoly elképzelések mentén kezdtek dolgozni. Az MTSZ nyolc érintett erdőgazdasággal és 22 civil szervezettel közösen pályázott az Országos Kéktúra (OKT) útvonalak felújítására, amellyel a mai kor színvonalát célozták meg. 2014-15-ben egyre több átadóünnepség lesz, mert az elvégzett munka kezd beérni- tette hozzá. Közölte: az osztrák színvonal elérése a cél, 2-3 év múlva pedig kijelenthető lesz, hogy komolyat lépett az ország ebbe az irányba. Megemlítette, hogy az OKT sok helyen kiemelten hátrányos helyzetű településeken halad keresztül, amelyeknek csak a turizmus jelenthet kitörési lehetőséget. Ezért a helyieket rá kell venni arra, hogy a turistákat vendégül lássák, a turistákat pedig arra, hogy fogyasszanak és ott töltsék pihenőjüket.

  L. Simon László az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke a Bársony István emlékszobával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a névadó a vadász- és természetírók élvonalában van. Nyelvezete, eszközhasználata alapján méltán említhető Fekete Istvánnal egy szinten - mondta. Jelezte, hogy Bársony Istvánt azért kell olvasni, mert négy dolgot egyértelműsít a vadászattal kapcsolatban: kultúra, hagyomány, vadgazdálkodás, természetvédelem.   Közölte, hogy a Velencei-tó partján szeretnének minden olyan, ornitológiával, természettel, vadászattal foglalkozó szerzőnek szobrot állítani a következő években, akinek szoros kapcsolata volt a tóval és Fejér megyével. Idén a 100 éve elhunyt Hermann Ottó szobrát avatják, de Bársony István és Dékány András is szobrot kap majd.

  Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010 óta 4,6 milliárd forintot költöttek az MFB tulajdonában lévő erdészeti részvénytársaságok közjóléti beruházásokra, fejlesztésekre: szálláshelybővítés, infrastruktúrafejlesztés, valamint a kilátók, sétautak, emlékhelyek felújítása történt meg az elmúlt években.  

  Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója szerint mindenki számára meg kell nyitni az erdőt, a jószándékú turistáknak pedig maradandó élményeket kell nyújtani. Céljuk, hogy a fenntartásukban működő erdők élővilágát és az ott dolgozók munkáját bemutassák.

  A Gaja-völgyi tájcentrum Fejér megye egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, amelynek tulajdonosa és egyben fenntartója a Vadex. A társaság területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja-völgyében található. A Vadex a Magyar Természetjáró Szövetség által kezdeményezett pályázaton nyert támogatást a területén található Kéktúra szakasz fejlesztésére fordította. Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a vállalat erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd. A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére, stabilizálására is sor került. Kiemelt beruházási elem volt a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. Az épület kis létszámú csoport befogadására is alkalmas oktatási és bemutatási lehetőséget biztosító helyszín is egyben. Az átadás hivatalosságát jelképező szalagátvágásnál Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is közreműködött.

  Szintén a program keretében avatták fel Szent István szobrát a fehérvárcsurgói vadaskertben, amelyet a Vadex az államalapító királyról nevezett el. Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már első királyunk idejében is kedvelt vadászterület volt, Szent István is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról.
  Lamberg-kastély programjai


 • Móri Észak-nyugati ipari terület
 • Építéshatósági ügyintéző
 •  
  Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
  kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester