keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Wekerle Sándor - Mór szülötte

Wekerle Sándor élete és munkássága
Wekerle Sándor Alapítvány
Wekerle Sándor móri köztéri emlékműve
Wekerle Sándor Emlékév 2011 - programsorozat
Wekerle Sándor Emlékév 2011 archiv anyagok
  • Közéleti hírek
  • Önkormányzati
  • Kistérségi hírek
  • Sporthírek
  • Egyházi hírek
  • Városi újság
  • Intéztmények, iskolák
    Intéztmények, óvoda
    Intéztmények, egyéb
  • Önkormányzati
  • Kistérségi
  • Egyházi
  • Sport
  • Szórakozás
  • Közlemények
  • Felhívások
  • Pályázatok
  • Közbeszerzés
  • 2010. évi országgyűlési választás
  • 2010. évi önkormányzati választás
  • 2011. évi népszámlálás
  • 2014. évi választások
  • Hol vagyok: Wekerle Sándor - Mór szülötte | Wekerle Sándor Emlékév 2011 archiv anyagok
    Wekerle Sándor Emlékév 2011 archiv anyagok.
    KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
    A Wekerle Sándor Emlékbizottság ezúton is megköszöni a támogatást azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek és szervezeteknek, akik a Wekerle Sándor Emlékév sikeres megrendezését és Mór város legújabb büszkesége, a Wekerle Emlékmű felállítását pénzadománnyal vagy természetbeni támogatással segítették.

    A támogatók listája 2011. augusztus 31-ig összesen 196 nevet tartalmaz, amelyek közül külön köszönet illeti a legalább 500 ezer Ft vagy azt meghaladó értékben pénzadományt és/vagy természetbeni szolgáltatást nyújtó alábbi kiemelt támogatókat:
    Mór Városi Önkormányzat, Móri Városvédő és Szépítő Egyesület, Fejér Megyei Hírlap, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Fejér Megyei Önkormányzat, Prof. Dr. Svéhlik Csaba, Alcoa-Köfém Kft., Ezerszó Reklám és Média Stúdió, Brindisi Szent Lőrinc Borrend, Mór Városi Televízió, FHL Björn Kft.

    Köszönettel: 

    Wekerle Sándor Emlékbizottság

     


    Média és sajtóhírek

    - A Magyar Távirati Iroda 2010. július 09-én híradást tett közzé az Emlékbizottság megalakulásáról, amelyet több internetes portál is átvett. A Múlt-Kor történelmi portálon megjelent MTI híranyag itt , a kultura.hu portálon megjelent híradás közvetlenül itt elérhető.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2010. július 10-i számában címoldali híradást olvashattunk  „Wekerlére emlékeznek" címmel az Emlékbizottság alakulásáról, a Wekerle Emlékévről.   A híranyag itt elérhető.

    - A Móri Városi Televízió 2010. július 12-i műsorában adott összefoglalót a Wekerle Emlékbizottság rendezvényről, amelyben Fenyves Péter polgármester úrral, továbbá az Emlékbizottság elnökével és társelnökével készült riportok is elhangzottak.

    - A Helyi Téma 2010. július 21-i móri számában „Emlékmű a miniszterelnöknek" címmel híradás jelent meg a Wekerle Emlékbizottság megalakulásáról, céljairól.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2010. augusztus 05-i számában „ Itt készül a szobor" címmel jelent meg híradás a Wekerle Emlékévről. A híranyag itt elérhető.

    - A Fejér Lap 2010. augusztus IV. évfolyam 8. számában „Emlékévvel és szoborral  tisztelegnek Wekerle Sándor előtt" címmel híradás és riport jelent meg Törő Gáborral, az Emlékbizottság elnökével és Fenyves Péter polgármesterrel.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2010. szeptember 2-i számában „Emlékévvel tiszteleg szülötte előtt a település" címmel jelent meg híradás Mór Városi Önkormányzat döntéséről, melyben 2011-et Wekerle Sándor Emlékévvé nyilvánította.

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2010. szeptember 11-i számában a Hétvége rovatban  féloldalas terjedelmű cikk jelent meg  „Visszaszerezni a büszkeséget" címmel, amelyben  Hunorfi István, az Emlékbizottság társelnökével készült riport olvasható Wekerle Sándorról és az Emlékévről.

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2010. október  22-i számának Ünnep mellékletében  egész oldalas terjedelmű interjú  jelent meg  „Régi kérdésekre új válaszokat keresnek" címmel Prof. Dr. Svéhlik Csabával, az Emlékbizottság tagjával a Kheops Extra tudományos konferenciáról, korunk és Wekerle Sándor kora közötti párhuzamokról, hasonlóságokról.
    Az interjú szövege itt olvasható.

    - A Magyar Televizió Záróra című műsora 2010. november 04-i adásában 40 perces beszélgetés volt látható Prof. Dr. Svéhlik Csaba emlékbizottsági taggal, amelyben tágabb összefüggésben a Wekerle Emlékév,  Mór város jelene, jövője és fejlesztési terve is megemlítésre kerültek. A beszélgetés videoanyaga itt megtekinthető.

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2010. november 15-i számában fotókkal illusztrálva számolt be a Wekerle Sándor 162. születésnapján megrendezett Jótékonysági Emlékműsorról és arról, hogy a rendezvénysorozat felett Dr. Orbán Viktor miniszterelnök vállalt fővédnökséget. A cikk szövege itt olvasható.

    - A Móri Városi Televízió 2010. november 15-i műsorában számolt be a Wekerle Sándor születésnapján rendezett koszorúzásról és a Jótékonysági Emlékműsor rendezvényről.
    A videoanyag ide kattintva tekinthető meg.

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2010. november 23-i számában "Féljünk-e az orosz medvétől" címmel jelent meg interjú Dr. Bernek Ágnes professzor asszonnyal,  a Wekerle Emlékév keretében 2010. október 25-én megrendezett Kheops Extra tudományos konferencia egyik előadójával.   A cikk szövege itt olvasható. 

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2010. december 23-i számában "A pénzügyi zsenire emlékeznek " címmel híradás jelent meg  a Wekerle Emlékév 2011 programjairól, továbbá "ugyanezen lapszámban  Nekünk is elkélne egy jó kis Wekerle" címmel a kezdeményezést méltató jegyzet jelent meg Klecska Ernő gazdasági újságíró tollából.

    - A "Hazai turizmus" filmsorozatban 2011. február 08-án került adásba az ATV-n a "Mór különleges építményei" című 45 perces videofilm. Ebben bemutatják a Wekerle-emlékszobát a  Lamberg kastélyban. A video anyaga itt megtekinthető.

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2011. február 17-i számában "Wekerle Sándor-emlékév: több város küld versenyzőket a középiskolai vetélkedőre " címmel beharangozó riport jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban  a " Wekerle Sándor életműve és a dualizmus kora" Országos Történelmi Vetélkedőről. A cikk szövege itt olvasható. 

    - A Vörösmarty Rádió 2011. február 21-i Aktuális hírmagazin műsorában híradást és rádióriportot tett közzé  a " Wekerle Sándor életműve és a dualizmus kora" Országos Történelmi Vetélkedőről. A rádió híranyaga az interneten itt található.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. február 25-i száma „Alaposan felkészültek Wekerle életművéből a vetélkedő gyerekek" című cikkében tudósított az Országos Történelmi Vetélkedőről. A cikk internetes változata itt elérhető.

    - A Fejér Megyei Önkormányzat honlapján  "Második helyen zártak a házigazdák" címmel jelent meg az Országos Történelmi Vetélkedőről tudósítás 2011. február 28-án, amely itt olvasható.

    - A Hordó című móri független közéleti havilap 2011. január-február havi számában címoldalon tette közzé Buza Ernő, a Wekerle Sándor Emlékbizottság titkára cikkét „Wekerle Sándor Emlékév 2011" címmel, amely méltatja Wekerle Sándort és  bemutatja a rendezvénysorozatot.  

     - A Fejér Megyei Hírlap 2011. március 03-i számában „Ismerik Wekerlét - a táncsicsos csapat végzett a második helyen" címmel jelent meg riport a móri Táncsics Mihály Gimnázium diákjaival B. Kiss László tollából . A cikk itt olvasható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. március 09-i számában „Mór az ezerjó városa" címmel egy oldalas bemutató jelent meg Mór városról. Ennek keretében Fenyves Péter polgármesterrel készítettetek riportot, amelyben kiemelten szó esett a Wekerle Sándor Emlékévről is. A cikk szövege itt olvasható.

    - A Magyar Kormány honlapján „Versenyképesség szolidaritás nélkül nem lehetséges" címmel jelent meg tájékoztató a Wekerle Emlékév 2011 hivatalos megnyitó rendezvényről, Dr. Navracsics Tibor úr móri látogatásáról. A híranyag közvetlen elérése ezen a hivatkozáson található.

    - A Magyar Távirati Iroda részletes tájékoztató híranyagot adott ki a Wekerle Sándor Emlékév 2011 megnyitó rendezvényről.
    A tájékoztató anyagot több médium is közölte. A www.kultura.hu portálon közzétett MTI híranyag itt olvasható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. március 19-i, szombati számában a „ Nap témája" rovatában egyoldalas, kiemelt terjedelemben, gazdag fotóillusztrációkkal és térképpel számolt be az Emlékév megnyitó rendezvényéről. A lap fejlécén „Roppant érdeklődés kíséri a móri Wekerle Sándor Emlékévet" főcímmel jelent meg. A publikáció internetes változata itt olvasható.

    - A Magyar Televizió Híradója március 18-án este főműsoridőben bő 1,5 perces terjedelmű riportban számolt be az Emlékév megnyitásáról. A televiziós híranyag az MTV Videotárában ide kattintva tekinthető meg (a híradás 20'45-től 22'21-ig tart).

    - Az MR1- Kossuth Rádió szintén a kiemelt hírek között adott tájékoztatást a rádióhallgatóknak a Wekerle Sándor Emlékév 2011. évi megnyitójáról. A híradás szövege, illetve a közzétett hanganyag itt elérhető, letölthető, meghallgatható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. április 27-i számában „Wekerle Sándor emléke előtt tisztelegnek a borrendek is" címmel jelent meg beharangozó cikk  B. Kiss László tollából. A cikk itt olvasható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. május 02-i számában a címlapon  „Wekerle Sándor emléke előtt tisztelgett a borrendek hazai szövetsége " címmel számolt be a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Wekerle Sándor tiszteletére Móron megrendezett ünnepi közgyűléséről. A cikk szövege itt olvasható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. május 10-i számában „A lektorátus is támogatja" címmel számolt be attól, hogy a készülő Wekerle Emlékművet a Képző és Iparművészeti Lektorátus szakmai zsűrije dicsérettel javasolta megvalósítani, továbbá állami támogatásra is érdemesnek tartja.  A cikk szövege itt olvasható.

    - A Helyi Téma 2011. május 11. számában „ Wekerle Sándorra emlékezett a Borrendek Hazai Szövetsége” címmel adott híradást a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által Wekerle Sándor tiszteletére Móron tartott ünnepi közgyűlésről. 

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. május 11- számának Gazdasági Kalauz mellékletében „Kárpát-medencei Gazdasági Fórum - A rendezvény a Wekerle Emlékév része lesz" címmel jelent meg ismertette a 2011. május 27-én megrendezni tervezett programot.

    - A Helyi Téma 2011. május 18-i száma „ Dicséret a Wekerle-emlékműnek” című cikkében számolt be a Képző és Iparművészeti Lektorátus szakmai zsűrijének a szobortervet méltató értékelésről.

    - Az Emlékév keretében szervezett Kárpát-medencei Gazdasági Fórum rendezvényről elsőként a FELVIDÉK.ma első szlovákiai magyar hírportál adott részletes tájékoztatást. A közzétett híranyag itt olvasható.

    - A 2011. május 26-27-én megrendezett Kárpát-medencei Gazdasági Fórum rendezvény megyei és országos sajtójának összefoglalója:    
    Jelen volt és beszámolt az eseményről az MTI és több országos médium is. Fő médiapartnerünk, a Fejér Megyei Hírlap színvonalas, gazdagon illusztrált tudósításainak köszönhetően a rendezvényt Fejér megye közvéleménye részletesen is megismerhette.
    A Fejér Megyei Hírlapban  2011. május 27-28-én megjelent híradások az alábbiak voltak:
    http://fmh.hu/cimlapon/20110526_kozgazdaszkonferencia
    http://fmh.hu/cimlapon/20110527_tortenelmi_esely?s=rel
    A Fejér Megyei Hírlap 2011. június 02-i számában megjelent cikkek online változata itt elérhető:
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_cimlapokra_kerult
    http://fmh.hu/cimlapon/20110601_karpat_medencei_fejlesztesek
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_eros_kamarak
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_gazdasagi_onkormanyzat
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_unios_szabalyozas
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_egyuttmukodes
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_varosmarketing
    http://fmh.hu/gazdasag/20110601_draga_kulso_hitel_helyett
    A rendezvényhez kapcsolódó országos média megjelenések interneten elérhető - a teljesség igénye nélkül összeállított - kivonatolt listája:
    Országos napilapok és hírportálok:
    Index.hu
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/27/matolcsy_a_csucspont_a_wekerle-terv_lesz/
    Magyar Nemzet online
    http://magyarnemzet.hu/portal/printable?contentID=786938&sourceType=MNO
    Népszabadság online
    http://nol.hu/gazdasag/matolcsy_gyorgy___a_csucspont_az_lesz__amikor_a_kormany_elfogadja_a_wekerle-tervet__
    Hírszerző
    http://hirszerzo.hu/profit/20110527_matolcsy_karpat_medence
    Országos rádióműsor:
    MR1 Kossuth Rádió (hanganyaggal):
    http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/gazdasag-110405/forum-a-karpat-medencei-gazdasagi-ter-ujjateremteserol-.html
    Gazdasági portálok:

    Világgazdaság:
    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/matolcsy-europa-uj-novekedesi-zonaja-itt-van-349935
    Heti Világgazdaság
    http://hvg.hu/gazdasag/20110527_matolcsy_karpat_medence
    FigyelőNet
    http://www.fn.hu/belfold/20110527/matolcsy_wekerle_terv_lesz/
    Privátbankár
    http://m.privatbankar.hu/cikk/ebredezik_a_pannon_puma_jon_a_wekerle_terv_43191

    -  A Fejér Megyei Hírlap 2011. június 02-i számában "Tudományos konferencia " címmel beharangozó riport jelent meg a 2011. június 08-ra meghirdetett Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferenciáról. A cikk szövege itt olvasható.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. június 09-i számában „Hogyan zárkózhat föl az ország? A közgazdaságtudomány nagyágyúi adtak elő" címmel tudósított a Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferenciáról. A cikk interneten publikált szövege itt olvasható

    - A Heti Válasz 2011. június 18-i számában „Biznisz a szomszédokkal" címmel közölt interjút Radetzky Jenővel, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a Wekerle Sándor Emlékbizottság tagjával a Kárpát-medencei Gazdasági Fórum-on elhangzott kezdeményezésről, a Wekerle Terv megvalósulásáról. A cikk szövege itt olvasható. 

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. június 30i számában „Wekerlét formázzák, gigantikus méretben" Klecska Ernő helyszíni tudósításban számot be a bornz szobor öntésének folyamatáról.  A cikk interneten publikált szövege itt olvasható

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. augusztus 18-i számában „Wekerle Cuvée az emlékévre" címmel jelent meg Elekes András főszerkesztő tollából az az írás, amelyben az Emlékév hivatalos borát, a Wekerle Cuvéet ajánlotta a nagyközönség figyelmébe.  A cikk interneten publikált szövege itt olvasható.  

    - A Wekerle-emlékmű avatásáról a megszokott magas színvonalon és nagy terjedelemben tudósított az Emlékév fő médiatámogatója, a Fejér Megyei Hírlap. Az Emlékévről készített összeállításuk és az emlékmű-avatásról szóló híranyaguk "Wekerle Sándor végleg hazatért" címmel itt olvasható.

    A Fejér Megyei Hírlap internet portálján ide kattintva megtekinthető Pati-Nagy Bence képgalériája az ünnepségről.

    - A Wekerle-emlékmű  felavatásán az országos média is jelen volt. Az MTV Híradó és a Kossuth Rádió helyszíni riportban tájékoztatott,  az MTI híradását számos pedig internetes hírportál is közölte.
    Az MTV 1 - HIRADÓ  2011.08.26. 18.30  adása ( 24'35 - 26'00 ) itt elérhető.
    A Kossuth Rádió - Déli Krónika 2011.08.26. adása (17'40'' - 18'50'') elérhetősége itt található.

    - Az emlékmű-avatás a határon túl is sajtó visszhangra talált, a Felvidék.ma hírportálon ide kattintva részletes híranyag olvasható az Emlékévről, az emlékműről és alkotójáról.

    - A Wekerle-emlékműről átfogó szakmai leírást a Szoborlap.hu portál tett közzé, amely itt érhető el közvetlenül.

    - A Fejér Megyei Hírlap 2011. szeptember 03-i, szombati számában egyoldalas, kiemelt terjedelemben és fotóillusztrációkkal  tette közzé Gábor Gina újságíró Nagy Benedek szobrászművésszel készített riportját "Nagy Benedek: azt értjük igazán, amit megélünk" címmel.  A riport internetes változata itt olvasható.


     A Wekerle Sándor Emlékév 2011 fő médiatámogatói:

    - Fejér Megyei Hírlap

     

    - Móri Városi Televízió



    - Ezerszó Reklám, Média és Web Stúdió




    Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferencia - Mór, 2011. június 08.
     
    WEKERLE SÁNDOR TUDOMÁNYOS EMLÉKKONFERENCIA
     
    Időpontja: 2011. június 8. (szerda) 9.30 - 13.00

    Helyszíne: Régi Községháza, Díszterem
    Mór, Kapucinus tér 5.




      Fotó: Hrubos Zsolt
     
    A Wekerle Sándor Emlékbizottság szervezésében rendeztük meg a Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferenciát, és tettük ezt olyan módon, amilyen szellemiséget ő egész életében vallott, miszerint a jelen kihívásaira mindig jövőbemutató, az utókor számára is példamutató választ kell adni. A konferencián a magyar pénzügyi-gazdasági és technikatörténeti terület nemzetközileg elismert szaktekintélyei részéről elhangzó tudományos előadások sokszínűségével tisztelegtünk a nagy államférfi emléke előtt.

    Prof. Dr. Svéhlik Csaba
    főszervező        

    A rendezvényen elhangzott előadások:

    Prof. Dr. SVÉHLIK CSABA
    Globális kihívások és trendek Wekerle Sándor korában és napjainkban

    Prof. Dr. MIHÁLYI PÉTER
    Utolérési kísérletek Magyarországon (1870-2030)

    Prof. Dr. LENTNER CSABA
    Az államadósság problematikája és kezelése
    Wekerle Sándor korában és napjainkban

    Prof. Dr. CSATH MAGDOLNA
    Versenyképességünk és a hazai innováció helyzete

    A Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferencia a nagyközönség számára is nyitott rendezvény volt, nagy örömünkre nagy számú érdeklődő tisztelte meg jelenlétével a konferenciát, amely méltó környezetben, telt ház mellett zajlott.
    Tovább olvasás!

    Jelentkezési lap [ pdf, 610kbyte, 610241byte ]
    Wekerle Sándor Tudományos Emlékkonferencia meghívó [ pdf, 329kbyte, 329986byte ]

    Kárpát-medencei Gazdasági Fórum - Mór, 2011. május 27.

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság kezdeményezésére
    a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főszervezésében

    2011. május 27-én (pénteken)
    Móron, a Hétkúti Wellness Hotelben

    (8060 Mór, Dózsa György út 111.)

    került sor a

    KÁRPÁT-MEDENCEI GAZDASÁGI FÓRUM-ra



    A rendezvény fővédnöke:
    Dr. Matolcsy Gyö
    rgy nemzetgazdasági miniszter

    Ötletgazdája és moderátora:
    Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
    a Wekerle Sándor Emlékbizottság tagja 

     

    Dr. Matolcsy György, Radetzky Jenő és Dr. Parragh László
    Fotó: Hrubos Zsolt

    A nemzetközi szintű gazdasági fórum célja az volt, hogy a valamikori történelmi Magyarország teljes területéről származó gazdasági szakemberek részvételével, szakmai szervezetek bevonásával lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei régió vállalkozásainak, közgazdászainak, kamaráinak, együttműködő partnereknek a gazdasági helyzetelemzésre, a  kétoldalú információcserére, az együttműködés kereteinek bővítésére.

    A nagy sikerű rendezvényről - melyen 110 fő vett részt - számos híradás jelent meg az országos médiában. Az MTI által kiadott közlemény az alábbiakat emelte ki:

    "Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bevezetőjében azt javasolta, hogy az új térségi gazdaságpolitika elindítását szolgáló tervet Wekerle Sándorról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, pénzügyminiszteréről nevezzék el. A felvetésre reagálva Matolcsy György azt mondta, hogy "a csúcspont az lesz, amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle-tervet, s azzal kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi-tervvel elkezdett."

    (Az MTI teljes sajtóközleménye a mellékletben letölthető.)

    A rendezvény előadást tartottak: 

    Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter,
    Nemzetgazdasági Minisztérium

    Dr. Parragh László elnök,
    Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

    Dr. Nagy Ágnes egyetemi docens,
    a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja, Erdély

    Duray Miklós politikus, közíró, Felvidék

    Pásztor István elnök, Vajdasági Magyar Szövetség,
    Tartományi Kormány alelnök, gazdasági titkár, Délvidék

    Prof. Dr. oec. Svéhlik Csaba, Európa-díjas mérnök-közgazdász
    egyetemi tanár, MTA Marketingtudományi Bizottság tagja

    Prof. Dr. habil. Csath Magdolna, tanszékvezető, egyetemi tanár,
    Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék

    Szakáli István Loránd főosztályvezető, Nemzetgazdasági
    Minisztérium Kárpát-medencei Gazdasági Övezet Főosztály

    Mag. Thomas Radil vezérigazgató, Sopron Bank Burgenland Zrt.

    Kánya Hajnalka, Romániai Magyar Közgazdász Társaság
    Tovább olvasás!

    Meghívó és programfüzet [ pdf, 901kbyte, 901338byte ]
    MTI sajtóközlemény [ doc, 25kbyte, 25600byte ]

    A magyar borrendek ünnepi közgyűlése Wekerle Sándor tiszteletére - 2011. április 30.
     A Brindisi Szent Lőrinc Borrend megalakulásának 10 éves évfordulóján a Wekerle Sándor Emlékév alkalmából 2011. április 30-án Móron egész napos ünnepi közgyűlést  rendezett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége a 44 magyarországi borrend meghívásával.   
     

     

     
    A résztvevő borrendekről készített közös fotó
    Előtérben Tálos Tamás, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend elnöke és Dr. Terts András a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöke
     Fotó: Hrubos Zsolt

     
    A rendezvény programja az alábbi volt:

    13,00-13,50   Vendégek fogadása, regisztráció
    14,00-14,10   Vendégek köszöntése
    14,10-14,20   Azurák Mihály saját versét mondja el
    14,20-14,35   MBOSZ elnöki köszöntő
    14,35-15,10   Emlékezés Wekerle Sándorra
                        Előadó: Prof. Svéhlik Csaba egyetemi tanár
    15,10-16,30   Wekerle Sándor emlékhely közös koszorúzása
    16,30-16,50   Néptánc bemutató
    16,50-17,20   Kitüntetések átadása
    17,20-17,50   Új borrendi tagok avatása
    17,50-18,10   Szt. Vendel Borlovagrend /Beregszász/ felvétele
                        az MBOSZ tagjainak sorába
    18,10-18,30   Visszaemlékezés az elmúlt 10 esztendőre
                        és a jubileumi könyv bemutatatása
                        Előadó: Tálos Tamás nagymester
    18,30-19,30  Borkóstoló az udvaron, ahol a borrend jelentősebb
                        borászainak borait kóstolhatjuk a vendégek társaságában
    19,30-21,00   Ünnepi vacsora felszolgálása meghívott vendégeinknek
                        és a borrend tagjainak
    21,00-           Kötetlen beszélgetés, borkóstolás, nóta és tánc
    Kapcsolatfelvétel:  Kovács Gyula alkancellár
    Tel: 06-30-3009218 telefonszámon
    E-mail: tavasz34@enternet.hu Tovább olvasás!


    Az Emlékév 2011. évi hivatalos megnyitója - Dr. Navracsics Tibor móri látogatása

    Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg a 2011-es Wekerle Sándor Emlékévet Móron, a Lamberg-kastélyban. Az ünnepélyes keretek között, Wekerle Sándor leszármazottai jelenlétében megtartott megnyitó ünnepségen részt vettek a Wekerle Sándor Emlékbizottság tagjai, Mór város vezetői és a Móri Városszépítő Egyesület vezetőségi tagjai, valamint a média képviselői.

    Program:
    • Wekerle Sándor emlékszoba megtekintése
    • Fenyves Péter polgármester úr köszöntője
    • Rövid kulturális műsor
    • Törő Gábor országgyűlési képviselő úr, a Wekerle Sándor Emlékbizottság elnöke tájékoztatója az Emlékévről
    • Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr Wekerle Sándor életművét és az Emlékévet méltató beszéde
    • Az Emlékbizottság nevében Wekerle Sándor-emlékplakettet és díszes emléklapot adott át a miniszterelnök-helyettes úrnak Törő Gábor, az Emlékbizottság elnöke
    • Sajtótájékoztató, interjúk

     
     
     Fotó: Botár Gergely


    A program zárásaként Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr, Mór város vezetői, az Emlékbizottság tagjai és a városvédők a sajtó kíséretében közösen ellátogattak Nagy Benedek szobrászművész Vértes hegy alatti műtermébe, ahol megtekintették a köztéri emlékmű 1:1 léptékű modelljét.    Tovább olvasás!

    Kossuth Rádió híradása a megnyitóról [ mp3, 403kbyte, 403226byte ]

    „Wekerle Sándor életműve és a dualizmus kora" történelmi vetélkedő középiskolásoknak

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság és a Radó Antal Művelődési Központ és Városi Könyvtár Wekerle Sándor tiszteletére Országos Történelmi Vetélkedőt szervezett  középiskolásoknak. 

    A vetélkedő időpontja:

    2011. február 24. (csütörtök)

    9.00 - 13.00

     Helyszíne:

    Művelődési Központ

    8060 Mór, Erzsébet tér 14.


    A vetélkedő hátteréről:

    Mór város neves szülöttje, Wekerle Sándor háromszoros miniszterelnök és számtalan miniszteri poszt betöltője halálának 90. évfordulója tiszteletére a 2011-es évet Mór Város Önkormányzata „Wekerle Sándor Emlékévvé" nyilvánította. Az emlékév fővédnöki tisztségét Dr. Orbán Viktor miniszterelnök vállalta el.

    Az emlékév keretében 2011-ben számos programot (tudományos konferenciát, vetélkedőt, sporteseményeket, vándorgyűlést, stb.) szervezünk, e rendezvények sokszínűségével is tisztelgünk Wekerle Sándor sokrétű tevékenysége előtt. A legtöbb eseménynek az a célja, hogy méltassuk és megismertessük e nagy formátumú, karizmatikus politikus életművét az országban.

    A vetélkedő a Wekerle Sándor Emlékév 2011. rendezvény-sorozat 2011. évi első kiemelt rendezvénye volt, amelyet az Emlékbizottság és Mór város vezetése felkérésére megtisztelt részvételével és megnyitó beszédet mondott

    L. SIMON LÁSZLÓ
    a Magyar Országgyűlés
    Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

     

    Wekerle Sándor életművét 14 város ismerte el díszpolgári címmel, amely városok középiskolái  között hirdettük meg e történelmi vetélkedőt, amely egyrészt Wekerle Sándor nagyszabású életútjához, életművéhez, másrészt történelmünk egy hallatlanul izgalmas és mozgalmas korszakához, a dualizmus korához (1867-1918) kötődik.

    Felhívásunkra összesen 11 csapat jelentkezett Hódmezővásárhelyről, Miskolcról, Budapestről, Székesfehérvárról és Mórról. 

    Eredmények:

    A "Wekerle Sándor életműve és a dualizmus kora"
    Országos Történelmi Vetélkedő első három helyezettje:

    I. helyezett
    Bethlen Gábor Református Gimnázium - Hódmezővásárhely

    Horváth Tamás
    Bacsa Péter
    Nagy Viktor
    Felkészítő tanár: Szilágyi Kata 


    A képen a nyertes csapat felkészítőtanárával 

    Dr. Osztroluczky Miklós zsűrielnök és Prof. Svéhlik Csaba a vetélkedő főszervezője társaságában látható

    II. helyezett
    Táncsics Mihály Gimmázium I. csapat  - Mór

    Benda Vivien
    Mrázik Bálint
    Szatzker Petra
    Felkészítő tanár: Horváth Zsuzsanna

    III. helyezett
    Ciszterci Szent István Gimnázium - Székesfehérvár

    Bene Zoltán
    Dávid Tibor
    Szűcs Mihály
    Felkészítő tanár: Belecz Zsolt


    A rendezvény interaktív és multimédiás volt, a tesztkérdésektől a szóbeli esszé feleletekig számtalan feladatokat kaptak az egyes csapatok. A zsűri értékelése szerint összességében minden versenyző csapat jól felkészült és eredményesen szerepelt, a  felkészültségüket jól jellemzi,  hogy a győztes csapat teljesítménye  elérte a 90 %-ot A végső sorrend szoros versenyben alakult ki, az első helyezett 140 pontot, a második 136 pontot, a harmadik 133 pontot ért el.

    A sikeres felkészüléshez és eredményes szerepléshez minden résztvevő  csapatnak ezúton is gratulálunk!

    ------------------------------------

    A galériában Hrubos Zsolt fotós és móri városvédő képeiből készült válogatást tekinthetik meg a rendezvényről.

    Tovább olvasás!


    Jótékonysági Emlékműsor Wekerle Sándor tiszteletére

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság 2010. november 14-én (vasárnap) 16.30-tól
    Jótékonysági Emlékműsort

    szervezett azzal a céllal, hogy
    - 152. születésnapján méltó módon megemlékezzünk Wekerle Sándor életművéről
    - folytassa az adománygyűjtést a Wekerle Emlékmű és Wekerle Emlékév költségeinek fedezetére

    A rendezvény helye: Erzsébet téri Művelődési Ház
    Mór, Erzsébet tér 14.

      

    Program:

    13.30  Koszorúzás a Wekerle Sándor Emléktáblánál
    Mór, Erzsébet tér


    14.00 
    Nagy Benedek szobrászművész  Vértes hegy alatti műtermének közös felkeresése autóbusszal, az Emlékmű modelljének megtekintése

    16.30  Jótékonysági Emlékműsor,
    amelyen felléptek Miklósa Erika világhírű operaénekesnő, Varga Zoltán Liszt-díjas és Aphelandra-díjas kürtművész, a Pro Urbe días Móri Ifjúsági Fúvószenekar, a móri Pászti Miklós Zeneiskola tanárai és irodalmi megemlékezést ad a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége.  

    ×××××

    A galériában Hrubos Zsolt fotós és móri városvédő képeiből készült válogatást tekinthetik meg a rendezvényről.
    Tovább olvasás!


    Kheops Extra tudományos konferencia

     Földünk a 21. században - trendek, kihívások, dilemmák
    Időpontja:  2010. október 25. /hétfő/  9.30 - 13.30
    Helye:  Lamberg-kastély, Radó Antal Városi Könyvtár

                                 A konferencia hátteréről:
    „Idén májusban immáron ötödik alkalommal vált egy napra Mór a „tudomány fellegvárává", hiszen megrendezésre került a legnagyobb egyiptomi piramis nevét viselő V. KHEOPS Tudomá­nyos Konferencia, amely rendezvény az évek során Magyarország egyik legnagyobb tudományos seregszemléjévé nőtte ki magát.
    Az elmúlt öt konferencián több mint 200 fiatal és „kicsit idősebb" tudós részéről mintegy 300 tudományos előadás hangzott el, amelyekből közel háromezer oldalnyi publikáció készült.

    A most októberben megrendezésre kerülő „Földünk a 21. század­ban - 21. századi kihívások, trendek, dilemmák" Tudományos Konferencia a KHEOPS konferencia-sorozat „különkiadása", ezért is viseli a KHEOPS Extra nevet. Szervezésében most más elvet követ, hiszen most különböző szakterületekről hét plenáris előadás fog elhangzani, meghívott vendégek előtt.

    A 2011-es Wekerle Sándor Emlékév egyik nyitórendezvénye­ként, ezt a konferenciát Mór város neves szülöttje, Wekerle Sándor háromszoros magyar miniszterelnök emlékének ajánljuk és tesszük ezt olyan módon, amilyen szellemiséget ő egész életében vallott, miszerint a jelen kihívásaira mindig jövőbemutató, az utó­kor számára is példamutató választ kell adni. A korunk aktuális kihívásaival foglalkozó tudományos előadások sokszínűségével is tisztelgünk az ő sokrétű tevékenysége előtt.

    A konferencia előfutára a várhatóan 2011. júniusában meg­rendezésre kerülő „Wekerle Sándor Emlékkonferenciának", amelynek során a méltán híres államférfi életútját méltatjuk."

    Svéhlik Csaba
    a KHEOPS konferencia-sorozat
    ötletgazdája és főszervezője
    a Wekerle Sándor Emlékbizottság tagja Tovább olvasás!


    Sportversenyek a Wekerle Emlékévhez kapcsolódóan

    - Wekerle Futam - Autós Rally verseny

    Wekerle Sándor tiszteletére „Wekerle Futam" néven rendezik meg a Móri Bornapokon, 2011. október 01-én szombaton 9 órától azt a Le Mans típusú autósversenyt, amelyre benzines és elektromos autók kategóriában is összemérhetik tudásukat a versenyzők. A rallyverseny a Móri Ipari Parkban lesz, jelentkezni és nevezési lapot kérni: előzetesen a bkinvest@alconsul.hu vagy a 22/787-216 faxszámon lehet dr. Bednár András szervezőnél.

    - Wekerle Sándor Sakk Emlékverseny

    „Wekerle Sándor emlékverseny" néven rendezte meg 2011. augusztus 27-28-án a Móri SE Sakk Szakosztálya a II. Móri 24 órás egyéni schnell sakkversenyt. 
    A versenyről és a versenyzők Wekerle Emlékműnél tett látogatásáról részletes beszámoló tekinthető meg a www.morisakk.his.hu honlapon, továbbá itt elolvasható Zilahi Zoltánnak, a Móri SE sakk szakosztályának vezetőjének Wekerle Sándorról tartott megemlékező beszéde is.
    A sakkversenyen 3 nemzetközi mestert is megelőzve hazai siker született. A győzelmet Huszár Richárd, a móri sakkszakosztály fiatal tehetsége szerezte meg! A legjobb fejér megyei játékos a móri Sarok Péter lett.

     


    Adománygyűjtés a Wekerle-emlékmű és a Wekerle Emlékév megvalósítására

    Felhívás adományozásra!

    Kérjük a magánszemélyeket, vállalkozókat, cégeket, intézményeket, civil szervezeteket, hogy lehetőség szerint támogassák a Wekerle Sándor Emlékév 2011 programjainak, kitűzött céljainak megvalósulását.

    Támogatás közvetlen pénzbefizetéssel, támogatói jegy vásárlással vagy természetbeni szolgáltatás, munkavégzés formájában történő adománynyújtással lehetséges az alábbiak szerint:
    Tovább olvasás!


    Pénzbeni adományozók listája - 2011. szeptember 30-ig

    WEKERLE SÁNDOR EMLÉKÉV 2011

    PÉNZBENI TÁMOGATÁSOK, ADOMÁNYOK ÖSSZESÍTÉSE 2011.09.30-IG
     

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság ezúton közzéteszi
    a Wekerle Sándor Emlékév 2011 programsorozatot és köztéri szoborállítást pénzadománnyal támogatók listáját.
    Az adományok fenti időpontig a Városi Közművelődési Közalapítvány számlájára, illetve közvetlenül a Móri Városvédő és Szépítő Egyesülethez történő befizetéssel folytak be 5.000 Ft és 2.000.000 Ft közötti összegekben, illetve 1.000 Ft és 3.000 Ft értékű támogatói jegyek vásárlásával - Mór Város Önkormányzata 22.040.000 Ft-os támogatásával együtt - összesen

    32.041.000 Ft összegben.

    Az Emlékbizottság ezúton is megköszöni az adományozók nagylelkű támogatását!
    Tovább olvasás!


    Nem pénzbeni adományozók listája 2011. 07.31-ig

    WEKERLE SÁNDOR EMLÉKÉV 2011

    NEM PÉNZBENI TÁMOGATÁSOK, FELAJÁNLÁSOK ÖSSZESÍTÉSE 2011.07.31-IG

     
    A Wekerle Sándor Emlékbizottság az alábbiakban közzéteszi
    a 2010-2011. években a Wekerle Emlékév 2011 rendezvénysorozat és a köztéri emlékmű megvalósulását személyes munkavégzéssel, szolgáltatásnyújtással vagy termékátadással támogatók listáját.
    A nem pénzben teljesített munkavégzések, szolgáltatások és termékátadások összege 18.309.560 Ft.

    Az Emlékbizottság ezúton is megköszöni az adományozók nagylelkű támogatását!
      Tovább olvasás!


    A Wekerle Emlékév 2011 hivatalos emléktárgyai

    Wekerle CuvéeWekerle Cuvée -az Emlékév hivatalos bora

    A Wekerle Sándor Emlékév 2011 alkalmából a Móri Borvidék borászai elkészítették az Emlékév hivatalos borát, amely Wekerle Cuvée néven korlátozott mennyiségben. egyedi sorszámozással került a palackokba. A különleges címkéjű és palackozású Wekerle Cuvée aranyérmet nyert a 2011. évi borvidéki borversenyen. A Wekerle Cuvée-t - az Emlékbizottság irodájában történő előzetes igénybejelentéssel -  magánszemélyek, cégek és szervezetek is megvásárolhatják 2.500 Ft/palack áron.
     
     
     
                             Wekerle Sándor Emlékév bronz érem

    A Wekerle Sándor  Emlékbizottság felkérésére Nagy Bronz emlékéremBenedek szobrászművész bronz emlékérmet készített a Wekerle Sándor Emlékév 2011 tiszteletére. A magyar tallér -  4,25 cm - méretű, díszdobozos bronz érem szintén korlátozott példányban - 5.000 Ft/db áron - megvásárolható az Emlékbizottság irodájában.



    Igénybejelentés:
    Wekerle Sándor Emlékbizottság irodája
    Irodavezető: Kovács Dóra,  Iroda: Mór, Szent István tér 7.
    Mobil: 06/20-338-4181,  E-mail:wekerle.emlekbizottsag@gmail.com


    Dalszövegíró pályázat - Wekerle induló

    A móri születésű miniszterelnökre emlékezve, a 2011-es évet Wekerle Sándor Emlékévvé nyilvánította Mór város. Városunk több éve tervezi, így 2011-ben, Wekerle Sándor halálának 90. évfordulója tiszteletére, hogy köztéri szobrot állít neves szülöttének.
    A Móri Városvédő- és Szépítő Egyesület és a MIKSZ / Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége/ Egyesület közösen pályázatot hirdet.
    2010 novemberében Mór város jótékonysági koncertet szervezett a Wekerle Sándor köztéri szobra létrejötte érdekében. Az emlékezetes jótékonysági koncerten hangzott el többek között Acsai Sándor karnagy vezetésével, Wekerle Sándorhoz írott induló, a Móri Fúvós Zenekar előadásában. A bemutatott induló ősbemutató is volt.
    Ehhez az indulóhoz szeretnénk minden korosztályt megszólítani, szakmabélit, és amatőr pályázókat! Tovább olvasás!

    Szövegíró pályázat Jelentkezési lap [ doc, byte ]
    Wekerle induló kotta 1. [ pdf, 468kbyte, 468764byte ]
    Wekerle induló kotta 2. [ pdf, 357kbyte, 357390byte ]
    Wekerle induló kotta 3. [ pdf, 393kbyte, 393844byte ]

    Licitálás Wekerle Sándor olajfestményre

    Tisztelt Adományozók, Támogatók!

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság nyilt licitálás keretében felajánlotta megvásárlásra 

    Simon M. Veronika

    Munkácsy - és PRO VINO érdemérmes festőművész

    "WEKERLE SÁNDOR "

    c. olajfestményét.

     


    A licitálás 2011. április 15-én lezárult. 

     A nyertes licitajánlat összege:

    200.000 Ft

    ****

    A festmény értékesítésből származó bevételt az Emlékbizottság
    a Wekerle Sándor Emlékév 2011 programsorozat, illetve
    a móri köztéri Wekerle Emlékmű megvalósítására fordítja.

     


    Vételi ajánlat [ pdf, 627kbyte, 627431byte ]

    Wekerle Sándor Emlékbizottság tagjai

    Az Emlékbizottság 21 fővel alakult meg, jelenleg 25 fő vesz részt munkájában.
    (Balogh Béláné tagunk 2010. októberben elhunyt.)

    Elnök:
    Törő Gábor - országgyűlési képviselő, Mór városi önkormányzati képviselő

    Társelnök:
    Hunorfi István - cégvezető, Móri Városvédő és Szépítő Egyesület alelnöke

    Titkár:
    Buza Ernő - cégvezető, Móri Városvédő és Szépítő Egyesület tagja

    Elnökségi tagok:
    Schmidt Ferenc - volt polgármester, Mór város díszpolgára
    Schwartz Alajos -  helytörténész, Wekerle Sándor Egyesület tagja

    Tagok:

    Dr. Osztroluczky Miklós - egyetemi tanár, Wekerle Sándor dédunokája

    Dr. Erdős Ferenc - Fejér Megyei Levéltár igazgatója

    Prof. Svéhlik Csaba - egyetemi tanár, MTA Marketingtudományi bizottságának tagja

    Möllmann Günterné - cégvezető,  Mór Városi Közművelődési Közalapítvány elnöke

    Schmidt Ferenc - volt országgyűlési képviselő,
    Fejér Megyei Területi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

    Dömötör János -  cégvezető, volt Mór városi önkormányzati képviselő

    Iván János - cégvezető, Mór városi önkormányzati képviselő

    Tálos Tamás -  Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnöke, Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere

    Elekes András  - Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője

    Nagy Sándor -  Képző és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány kuratóriuma titkára

    Manner József  - Móri Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke

    Lampert Csaba - vállalkozó, Wekerle Sándor Egyesület tagja

    Heim Márton - cégvezető, Aphelandra Alapítvány kuratóriumának elnöke

    Kleinné Dr Horváth Magdolna - nyugalmazott könyvtárigazgató, Radó Díj elnöke

    Balogh Béláné - nyugalmazott gimn. történelemtanár, Mór város Pro Urbe díjasa†

    Tóth János  - cégvezető, mecénás

    Radetzky Jenő - Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke

    Trosztmér Károly - a móri Wekerle Egyesület elnöke

    Nagy Tamás - a kispesti Wekerle Társaskör Egyesület elnöke

    Klecska Ernő - a Fejér Megyei Hírlap gazdasági rovatvezető újságírója

    Varga Máté - a Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke 



    Adománygyűjtés a VII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztiválon

    A Wekerle Emlékév 2011 rendezvénysorozat javára adomány felajánlás érkezett a VII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál szervezői részéről.
    A kétnapos fesztiválon minden belépőjegyből   50 Ft-al a vörösiszap károsultakat,  50 Ft-al pedig a Wekerle Emlékmű megvalósítását támogatják.
     A rendezvény Budapesten, a Vajdahunyadvárban 2010. november 27-28-án kerül megrendezésre.
    Látogasson el Ön is a fesztiválra, hogy ezzel is segítse az Emlékmű megvalósulását.

    További információ:
    Ferenc Vilmos főszervező,  06-20-975-3814

    Az emblémára kattintva közvetlenül elérhető a fesztivál honlapja.

     


    Szándéknyilatkozat

    Mi, alulírottak a mai napon ünnepélyes keretek között kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy fejet hajtva és tisztelegve Mór város szülötte, háromszoros magyar miniszterelnök, kétszeres pénzügyminiszter, Magyarország első polgári miniszterelnöke

    WEKERLE SÁNDOR


    életműve előtt, halálának 90. évfordulója emlékére a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezésére megalakítjuk a Wekerle Sándor Emlékbizottságot.

    A Wekerle Sándor Emlékbizottság működése keretében az alábbiakat kezdeményezzük és azok megvalósításában tevőlegesen is részt vállalunk:

    Tovább olvasás!


    A Wekerle Sándor Emlékév 2011 költségvetése

    A Wekerle Sándor Emlékév költségvetés tervezete összesen 30,0 millió Ft.
    Ebből a köztéri emlékmű állítás költsége *                             27,5 millió Ft.
    Rendezvény és szervezési költségek:                                    2,5 millió Ft.
    *Térrendezés költségei nélkül
    Az Emlékbizottság tervezett bevételei forrásai:
    - adománygyűjtés (folyamatosan)
    - pályázati források
    - önkormányzati támogatás, hozzájárulás
    - állami támogatás




    Lamberg-kastély programjai






  • Móri Észak-nyugati ipari terület
  • Építéshatósági ügyintéző
  •  
    Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
    kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester