keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Önkormányzat

Képviselőtestület
Tisztségviselők
Bizottságok
Kisebbségi Önkormányzatok
Rendeletek 1993
Rendeletek 1995
Rendeletek 1997
Rendeletek 2001
Rendeletek 2004
Rendeletek 2005
Rendeletek 2006
Rendeletek 2007
Rendeletek 2008
Rendeletek 2009
Rendeletek 2010
Rendeletek 2011
Rendeletek 2012
Rendeletek 2013
Határozatok 2004
Határozatok 2005
Határozatok 2006
Határozatok 2007
Határozatok 2008
Határozatok 2009
Határozatok 2010
Határozatok 2011
Határozatok 2012
Határozatok 2013
Közbeszerzési szerződések
  • Közéleti hírek
  • Önkormányzati
  • Kistérségi hírek
  • Sporthírek
  • Egyházi hírek
  • Városi újság
  • Intéztmények, iskolák
    Intéztmények, óvoda
    Intéztmények, egyéb
  • Önkormányzati
  • Kistérségi
  • Egyházi
  • Sport
  • Szórakozás
  • Közlemények
  • Felhívások
  • Pályázatok
  • Közbeszerzés
  • 2010. évi országgyűlési választás
  • 2010. évi önkormányzati választás
  • 2011. évi népszámlálás
  • 2014. évi választások
  • Hol vagyok: Önkormányzat | Rendeletek 2009
    35/2009. (XII.17.) Ök. rendelete.

      a Vajal-forrás és környékének helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról

     

     
    Mór Város Önkormányzata, Mór közigazgatási területen található Vajal-forrást és környékét különleges tájképi elemként, valamint természetvédelmi jelentősége, oktatási-ismeretterjesztési és kirándulóhelyként betöltött szerepe alapján, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontja szerinti jogkörében eljárva helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítás céljából az alábbi rendeletet alkotja.
     
     

    1. §

     
    Mór Város Önkormányzata Mór város határában található Vajal-forrást és környékét természeti értékeinek hosszú távú megőrzése, oktatási-ismeretterjesztési és kirándulóhelyként való fenntartása céljából helyi védelem alá vonja.
     
     

    2. §

     
    A terület
    a) megnevezése: Vajal-forrás és Környéke Természetvédelmi Terület
    b) jellege: természetvédelmi terület
    c) kiterjedése: 8.571 m2
     
     

    3. §

     
    A terület védetté nyilvánításának indokolását és védett természeti értékeinek felsorolását a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
     
     

    4. §

     
    A védett terület ingatlan nyilvántartási adatait a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.
     
     

    5. §

     
    A védett terület kezelési tervét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
     
     

    6. §

     
    A védett terület természetvédelmi kezelését a Képviselő-testület által felkért Móri-Árok Természeti Öröksége Alapítvány végzi.
     
     

    7. §

     
    Ez az önkormányzati rendelet 2009. december 21. napjától lép hatályba.
    Kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően gondoskodik.
     
     
     
     
     
     
                              Fenyves Péter                                                 Dornyi Sándor
                                polgármester                                                          jegyző
     
     
     
     
     

    1. számú melléklet a 35/2009. (XII.17.) Ök. rendelethez

    1. A védetté nyilvánítás indokolása


     
    Szűkebb hazánk, a Móri-árok kedvező adottságai miatt már évezredek óta lakott terület. Természetesen a folyamatos emberi jelenlét nem hagyta érintetlenül a környezetet, a korábban itt élők megélhetésük érdekében egyre nagyobb területeket hódítottak el a természettől. Ez a tevékenység, noha évszázadokig tartott nem okozott súlyos problémát, dinamikus egyensúly alakult ki az ember és környezete között, illetve a természet saját erejéből kompenzálni tudta az őt ért emberi hatásokat.
     
    Ez az akár ideálisnak is mondható állapot a technikai fejlődés felgyorsulásával, egyre korszerűbb gépek, technológiák megjelenésével felborult. A Móri-árok tekintetében ez azt jelentette, hogy az egykori természetes állapot szinte tökéletesen eltűnt. Az egykori erdők, rétek, mocsarak helyén lakott területet, szőlőültetvényt, szántókat találunk. 
     
    A móri Földhivatalban folytatott kutatás során sikerült tanulmányozni az 1883-ban Mórról és környékéről készített kőnyomatos térképeket. Úgy tűnik a 120 éves térképek első pillantása után (a mai viszonyokhoz képest), mintha egy másik terület térképét tartanánk a kezünkben. Hihetetlen, rég elfelejtett információkat mutatnak a több mint egy évszázados nyomatok. Sok mindenre lehet következtetni a térkép felirataiból, egyes területrészek, dűlők régi elnevezéseiből. Számunkra különösen érdekes a régi mezőgazdasági szerkezethez kapcsolódó birtokviszony, illetve az ezzel együtt járó, apró nadrágszíj parcellás struktúra. Következtethetünk, továbbá az eltűntetett régi utak, betemetett árkok, felszántott rétek tájképi megjelenésére.
     
    A képzeleten túl, konkrét összehasonlítás elkészítésére ad lehetőséget a két emberöltővel ezelőtti, és a mai állapotot mutató térképek tüzetes vizsgálata. Említett történelmi szempontból igen rövid időszak alatt, gyökeresnek mondható változáson ment át a szóban forgó terület környéke is.  
     
    Egyértelmű képet kapunk arról, hogy milyen mértékben fogyott a város környékén a természet közelinek mondható területek száma. Ezen a környéken a Vértes erdőit leszámítva ez kb. 90 %-os csökkenést jelent!
     
    A földrészletek számának óriási csökkenésének oka a mezőgazdasági szerkezet átalakulása. Ennek tudható be, hogy sok kis apró rét, legelő szántó művelés alá került, s így az arra addig jellemző természetes növényzet eltűnt.
     
    Az elmúlt évtizedek mezőgazdasági technológiája tovább rontotta környezetünk természetes állapotát. A rendszerváltás óta, a sok tekintetben örvendetes ipari fellendülés természeti értékeink szempontjából további nagyon kedvezőtlen hatások megjelenésével járt.  Szerencsére maradt néhány olyan terület, amely emlékeztet a hajdan volt állapotokra. Ilyen védelemre érdemes érték a Vajal-forrás és környéke.
    Vajal forrás és Szürke nyárfa matuzsálemei
     
    Vértes festői vonulatának közelében szülőültetvények, szántók, telepített erdők, és már beépült területek által közrefogva találjuk a Vajal-forrást.
     
    A környezet „egyhangúságából" apró területe nagymértékben elüt, hiszen a forrást szegélyező területen őshonos, hatalmas Szürke nyárfák, és szintén idősnek mondható fűzek állnak egy viszonylag kis kiterjedésű nádasban.
     
    Ezek a tekintélyes törzsű öreg fák böhöncös alakjuknak köszönhetően, a göcsörtös, vastag ágaikban az idők során bennük kialakult odvakkal sok védett állatfajnak nyújtanak élő-, búvó-, szaporodó- és táplálkozóhelyet. Az élővilág számára a nyugalom szigetét jelenti szomszédos mezőgazdasági területek „kultúrsivatagában".
     
    A szigorú természetvédelmi szempontokon túl, a terület védelemre érdemes a ma embere természettől, és az eredeti természeti értékektől megfosztottsága miatt is.
     
    A nyárfák kora e faj tekintetében igen nagy, egyes becslések szerint jóval száz év feletti, más becslések szerint megközelíti a három évszázadot. E becsült kor arra enged következtetni, hogy itt nem történt nagy, minden előző állapotot felforgató emberi tevékenység. Betudható ez a terület igen mély fekvésének, és az ehhez kapcsolódó magas talajvízszintnek. Természetvédelmi szempontból éppen szerencse az intenzív mezőgazdasági művelésre való alkalmatlansága. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy megmaradt szinte eredeti formájában. Fontos dolog ez, hiszen a Mór közigazgatási területének Vértest szegélyező részein mára ez az egyetlen, sajnos már csak maroknyi terület, amely emlékeztet a hajdan volt növény és állatvilágára.
     
    Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a már régóta kiépítésre tervezett borúton közlekedők itt haladnak majd el. A turizmusban résztvevők megállhatnak néhány pillanatra, és az emberi hatásoktól terhelt környezet látnivalói után megfigyelhetik a környék kivételes tájképi elemét. A hatalmas átmérőjű fatörzsek láttán elmerenghetnek, hogy milyen lehetett a környék sok-sok évvel ezelőtt, mikor még a civilizáció ártalmai nem érték ilyen mértékben környezetünket. Közben megcsodálhatják az ide kötődő állatvilág életét is.
     
    A védetté nyilvánítás indoklásakor meg kell említeni azokat a veszélyeztető tényezőket is, melyek befolyásolják a jelen állapot megtartásának lehetőségeit. A védelem létrehozásával ezek a tényezők káros hatásai megelőzhetők.
     
    • 1. Fák kivágása

     
    A területen álló faállomány faja, állapota, mennyisége szerint igen kevés értéket képvisel, gyakorlatilag csak gyenge minőségű tűzifának lenne alkalmas. Ezzel szemben természetvédelmi és tájképi elemként betöltött szerepük olyan felbecsülhetetlen értéket képvisel, ami a fák kivágását teljesen oktalanná teszi.
     
    • 2. Nádas felgyújtása

     
    Sajnos évről évre bekövetkező probléma, amely részben szándékos, részben figyelmetlenségből adódik. A tűz veszélyezteti a fák életét, az élővilág búvóhelyét szünteti meg, illetve ha szaporodási időszakban történik, jelentős a szaporulat, de felnőtt egyedek pusztulása is.
    • 3. Szemetelés

     
    Folyamatos gond, mely elcsúfítja a területet, illetve veszélyes anyagok is a területre kerülnek.
    • 4. Ágfa gyűjtés

     
    Ősszel, télen a környék hétvégi házainak lakói gyakran itt gyűjtenek tüzelőt. Folyamatosan károsítják az öreg fákat alsó vastag ágainak levágásával. A letört és levágott ágak elvitelével a környék fontos „rovarbölcsői" kerülnek tűzre.
    • 5. Turisztika

     
    Mivel a terület út mellett fekszik, sok turista természetet nem tisztelő tevékenységének sokaságát lehetne említeni. E pontban a legkárosabb a már említett szemetelés, és egyes fiatalok által az idős fákra készített építmények káros, és környezetbe nem illő jelenléte.
    • 6. Mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek

     
    Hosszú távon nem csak a védett terület életében, hanem az egész környékre nézve igen káros hatásokkal bír a szomszédságban működő műtrágya forgalmazó üzem. A műtrágya alkotóelemei a csapadékvízzel elmosódnak, és felhalmozódnak a környéken.
    Veszélyes a forrás kútvizének felhasználása permetezőgépek helybeni mosására, ami szintén a már említett felhalmozódáshoz vezet.  
    Fenti komoly veszélyeztető tényezők ellenére, szerencsére a Vajal-forrás közvetlen környékének maroknyi területe még természetközelinek mondható, és érdemes megmenteni magunk és az utókor számára. Védelem alá helyezésével meg lehet óvni a növények egyedeit és a velük szoros összefüggésben álló életközösséget. Ha a biotópon belül bármi zavar keletkezik (pl. szántóföldi munkák, fakitermelés, stb.) a védett növényfajok eltűnhetnek a velük együtt élő állatokkal együtt. Ezért nagy figyelmet kell fordítani az emberi behatásokra, melyek többsége a természetvédelmi szakemberek irányításával pozitív irányba fordíthatók.

    2. A terület környezeti adottságának bemutatása


     
    2.1. Domborzati viszonyok
     
    A Móri-árok a Láng-Vass féle reliefenergiatérképen a Dunántúli-középhegység DNY-Vértes peremi szakaszának izoreliefenergia vonalai közé esik. Geomorfológiai arculata eltér a Dunántúl egyéb területeitől, különösen a geológiai, geomorfológiai, talajtani, klimatikus és botanikai vonatkozásban. Ezért kifejezetten résztájnak tekinthető (Kiss 1992). Az átlagos tengerszint feletti magasság 160-200 m közötti. A legmagasabb a Vértes lábánál lévő Felső Magyalos 305,7 m. Legalacsonyabb pont a Mór-Bodajki vízfolyásnál mért 142,2 m.
     
    A terület alapkőzete 4-500 m vastag tengeri és szárazföldi üledék. A felső pannóniai beltenger visszahúzódása után a süllyedő árok 40-50 m vastagságú homokos, kavicsos folyóvízi hordalékkal töltődött fel (Erdős 2002).
     
     
    2.2. Éghajlati adottságok
     
    A vizsgált terület a Dunántúli-középhegység éghajlati körzetbe tartozik, melyet a Köppen-féle éghajlatrendszerben cfbxx-el jelölnek. Klimatikus jellemzőit az alábbi táblázatok mutatják.
     
              A régió klimatikus adottságai
     

    Adatforrás: OMSZ Önálló Időjáráselőrejelzési Osztály

                                 Adat

                    Érték

    Átlagos évi középhőmérséklet (C):

                    10.81

    Tenyészidőszak alatti középhőmérséklet              (C):

                    17.81

    Fagyos napok száma:

                    21-22

    Havas napok száma:

                    16-17

    Hótakaró átlagos vastagsága (cm):

                    19-19

    Hőségnapok száma:

                    25-30

    Átlagos maximális hőmérséklet:

                     22.1

    Napsütéses órák száma:

                1900-2000

     
    A régió átlagos hőmérséklet és csapadék értékei
     

    Hónap

    Havi átlagos

    Hőmérséklet (C)

    Csapadék (mm)


    JANUÁR

    -1,2

    35,00

    FEBRUÁR

    0,8

    33,00

    MÁRCIUS

    5,6

    35,00

    ÁPRILIS

    11,4

    44,00

    MÁJUS

    16,3

    57,66

    JÚNIUS

    19,8

    62,66

    JÚLIUS

    21,7

    50,00

    AUGUSZTUS

    20,9

    74,33

    SZEPTEMBER

    16,8

    46,33

    OKTÓBER

    11,1

    43,66

    NOVEMBER

    5,2

    54,66

     DECEMBER

    0,8

    38,33

     
    Ám ettől eltérően a Móri-árok kifejezett, egységes karakterizálható mezoklimatikus bélyeget hordoz, amelyen belül számtalan mikroklimatikus elkülönülés tapasztalható. (Kiss 1992.)
     
    Fentieket, illetve a vizsgált terület különlegességét bizonyítják a Móron mért csapadék és hőmérsékleti adatok.
     
              Móron mért hőmérséklet és csapadék adatok
     

    Hónap

    Havi átlagos

    Hőmérséklet (C)

    Csapadék (mm)


    JANUÁR

    -0,56

    42,65  (35)

    FEBRUÁR

    1,23

    32,78  (36)

    MÁRCIUS

    5,31

    28,99  (39)

    ÁPRILIS

    10,05

    51,38  (51)

    MÁJUS

    15,54

    76,35  (71)

    JÚNIUS

    18,41

    80,90  (60)

    JÚLIUS

    20,31

    82,35  (58)

    AUGUSZTUS

    19,90

    82,38  (61)

    SZEPTEMBER

    15,37

    59,91  (55)

    OKTÓBER

    9,51

    57,70  (55)

    NOVEMBER

    4,80

    48,89  (53)

    DECEMBER

    0,76

    48,56  (41)

                                                                                                 
    2.3. Hidrológiai viszonyok
     
    A Móri árok ősfolyója az Őssárvíz volt, mely a Kárpátok nyugati része felől lefolyó vizet vezette a Mezőföldön keresztül az Alföld felé (Erdős 2002).
     
    Mára sajnos a vizsgált terület vízhálózata gyérnek mondható. A felszínre jutó víz mennyiségét nagyban csökkentette a bányászati tevékenység, melynek révén sok forrás apadt el. A térségről általában elmondható, hogy sem talaj, sem rétegvizekben nem bővelkedik.
     
    Fenti kedvezőtlen hidrológiai adottságok miatt is fontos a védendő területre nagyobb figyelmet fordítani. A Móri-víz hordalékos völgysíkján a talajvíz 2-3 m mélyen található, míg a folyó melletti réteken ez az érték 20 cm-re módosul. A régióban ez különlegesség, ennek köszönhető a terület jellegzetes, különleges élővilága.
     
    2.4. Jellemző talajtípusok
     
    A Mór környéki talajok genetikai főtípusai a következők:
    • - váztalajok
    • - kőzethatású talajok
    • - közép-és DK-európai barna erdőtalajok
    • - csernozjom talajok
    • - réti talajok
    • - folyóvízi és tavi üledékek, hordalékok talajai

     
    A környék talajfelszínére jellemző a nagy erodáltság. Mór talajainak 40%-a közepesen vagy erősen erodált, a talajok 35%-ánál lenne szükség talajjavításra (Erdős 2002).

    3. A Vajal-forrás környékének természetvédelmi vizsgálata
     
    A védetté nyilvánítás alapját, a területen található védett természeti értékek, védelemre érdemes tájképi elemek, védett növény és állatfajok adják. Felkutatásukkal nyeri el a védelmi javaslat igazi értelmét, illetve a kutatómunka eredményei indokolják az eljárás szükségességét, amelyet a Pro Vértes Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, valamint e sorok írója végeztek.
     
    A védett területek hálózatának létrehozása egy olyan komplex folyamat részének tekinthető, ami együttesen biztosítja a természetvédelmi célok elérését. E komplex cselekvéssorozat elemeit többféle bontásban nevezhetjük el. A következő felsorolás két összefoglaló tanulmány (Shafer 1999, Margules-Pressey 2000) nyomán összegzi a legfontosabb lépéseket.
     

    • 1. Az érintett régió élővilágát, élőhelyeit leíró adatok összegzése.
    • 2. Az érintett régió érvényesítendő prioritások kijelölése, az elérendő természetvédelmi célok pontos meghatározása.
    • 3. Annak áttekintése, hogy a jelenlegi védett területhálózat milyen mértékben biztosítja a megfogalmazott célok elérését.
    • 4. A célok eléréséhez szükséges új, védett területek helyének kiválasztása
    • 5. Az alkalmazandó védettségi kategóriák meghatározása.
    • 6. A védett terület megtervezése
    • 7. A védett terület létrehozása, a védelmi kategóriának és a kitűzött céloknak megfelelő kezelés alkalmazása
    • 8. A védett terület biotikus és abiotikus állapotának rendszeres monitorozása, a kijelölt célállapotoktól való eltérésének korai jelzése.
    • 9. A szükséges intézkedések megtétele, szükség esetén a 2-5. pont újragondolása (Standovár 2001).

     
     
    3.1. Botanikai felmérés
     
    A védetté nyilvánítási javaslat legfontosabb célja jelen esetben a mementóként szolgáló tájképi érték, és védett állatfajok élőhelyének megmentése. Botanikai szempontból védett fajt eddig nem sikerült felfedezni (ám ez nem zárja ki jelenlétüket), de mint már említésre került nem is ez volt az eljárás elindításának az oka.
     
    Így ebben a témakörben az itt egykor természetes állapotában valószínűsíthető növénytársulásokat sorolom fel, ahová a már elszigetelt élőhely beilleszthető lenne.
     
    A vizsgált terület florisztikai beosztása
     
    A védendő terület Magyarország növényföldrajzi beosztásában a következő:
    Klímaöv, vegetációzóna: erdős puszták öve
    Flóratartomány: Pannóniai flóratartomány (Pannonicum)
    Flóravidék: Dunántúli-középhegység (Bakonyicum)
    Flórajárás:Vértes és Bakony (Vesprimense)
    (Soó nyomán, Kovács 1995)
     
     
    A terület növénytársulásai
     
    A védendő terület fontosabb növénytársulásainak ÉIÚ szerinti besorolása
     
    A módosított Á-NÉR alapján készült Élőhelyismereti Útmutató 2.0 (Bölöni, J. - Kun, A. - Molnár, Zs. szerk. 2003) besorolásai szerint, az alábbi növénytársulások fordulnak elő a területen:
    Láprétek (D1)
    Kékperjés rétek (D2)
    Mocsárrétek (D34)
     
    Borhidi-Sánta (1999) besorolásai alapján az alábbi potenciálisan veszélyeztetett és védelemre javasolt társulások fordulnak elő a területen:
     
    Kékperjés és kiszáradó láprétek csoportja (Molinion coeruleae Koch 1926) CORNIE azonosító szám: 97.31
    Sík és dombvidéki mocsárrétek csoportja (Deschampsion caespitosae Horvatic 1931) CORNIE azonosító szám: 37.26
    Bokorfüzesek és puhafaligetek rendje (Salicetalia purpureae Moor 1958) CORNIE azonosító szám: ---
     
    3.2. Zoológiai felmérés
     
    A területen gerinctelen állatokra vonatkozóan még nem történt részletes kutatás, de a többszöri megfigyelések során az alábbi védett fajok kerültek meghatározásra.
     
    3.2.1. Védett rovarfajok listája
     

    Magyarnév

    Latinnév

    Védettség

    Eszmei érték (Ft)

    Imádkozó sáska

    Mantis religiosa

    védett

    2000

    Szarvasbogár

    Lucanus cervus

    védett

    2000

    Nappali pávaszem

    Inachis io

    védett

    2000

    Kardoslepke

    Iphiclides podalirius

    védett

    10000

    Rézfutrinka

     

     

     

    Fecskefarkú lepke

    Papilio machaon

    védett

    2000

     
    A védett gerinces fauna már lényegesen nagyobb fajszámban képviseli magát. A következő felsorolás nem csak konkrétan a védendő területen élő fajokat tartalmazza, hanem a területre érkező, azt táplálékszerzés céljából, búvó és pihenőhelyként használókat is.
     
    3.2.2. Védett gerinces állatfajok listája
     
    A fajnevek utáni rövidítések magyarázata: F=fészkelő, V=vonuláskor, T=táplálkozó, kóborláskor gyakori vagy rendszeres vendég, R=ritka faj.
     

    Magyar név

    Latin név

    Védettség

    Eszmei érték(Ft.)

    Megjegy-zés


    Kétéltűek

    Amphibia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Barna varangy

    Bufo bufo

    védett

    2000

     

    Zöld varangy

    Bufo viridis

    védett

    2000

     

    Barna ásóbéka

    Pelobates fuscus

    védett

    2000

     

    Erdei béka

    Rana dalmatina

    védett

    2000

     

    Kecskebéka

    Rana esculenta

    védett

    2000

     

    Vöröshasú unka

    Bombina bombina

    védett

    2000

     

     

     

     

     

     

    Hüllők

    Reptilia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Fürge gyík

    Lacerta agilis

    védett

    10000

     

    Zöld gyík

    Lacerta viridis

    védett

    10000

     

    Vízisikló

    Natrix natrix

    védett

    10000

     

    Rézsikló

    Coronilla austriaca

    védett

    10000

     

     

     

     

     

     

    Madarak

    Aves

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bajszos sármány

    Emberiza cia

    védett

    50000

    T

    Barátcinege

    Parus palustris

    védett

    2000

    F

    Barátposzáta

    Sylvia atricapilla

    védett

    2000

    F

    Barázdabillegető

    Motacilla alba

    védett

    2000

    F

    Barna rétihéja

    Circus aeruginosus

    védett

    50000

    F

    Békászó sas

    Aquila pomarina

    Fokozottan védett

    1000000

    R

    Berki tücsökmadár

    Locustella fluviatilis

    védett

    10000

    F

    Bíbic

    Vanellus vanellus

    védett

    2000

    F

    Búbosbanka

    Upupa epops

    védett

    50000

    F

    Cigánycsuk

    Saxicola torquata

    védett

    2000

    F

    Csilp-csalp füzike

    Phylloscopus collybita

    védett

    2000

    F

    Citromsármány

    Emberiza citrinella

    védett

    2000

    F

    Cserregő nádiposzáta

    Acrocephalus scirpaceus

    védett

    2000

    F

    Csuszka

    Sitta europaea

    védett

    2000

    F

    Egerészölyv

    Buteo buteo

    védett

    10000

    F

    Énekes nádiposzáta

    Acrocephalus palustris

    védett

    2000

    F

    Énekesrigó

    Turdus philomelos

    védett

    2000

    F

    Erdei fülesbagoly

    Asio otus

    védett

    10000

    F

    Erdei pinty

    Fringilla coelebs

    védett

    10000

    F

    Fehér gólya

    Ciconia ciconia

    Fokozottan védett

    100000

    V,T

    Fekete rigó

    Turdus merula

    védett

    10000

    F

    Fenyőpinty

    Fringilla montifringilla

    védett

    2000

    V

    Fenyőrigó

    Turdus pilaris

    védett

    10000

    V

    Foltos nádiposzáta

    Acrocephalus schoenobaenus

    védett

    2000

    F

    Függőcinege

    Remiz pendulinus

    védett

    2000

    F

    Fülemüle

    Luscinia megarhynchos

    védett

    10000

    F

    Füsti fecske

    Hirundo rustica

    védett

    2000

    V,T

    Gatyás ölyv

    Buteo lagopus

    védett

    50000

    V

    Gyurgyalag

    Merops apiaster

    Fokozottan védett

    100000

    V,T

    Hamvas küllő

    Picus canus

    védett

    50000

    R

    Hantmadár

    Oenantha oenanthe

    védett

    10000

    V

    Hegyi billegető

    Motacilla cinerea

    védett

    10000

    R

    Héja

    Accipiter gentilis

    védett

    50000

    F

    Holló

    Corvus corax

    védett

    10000

    V,T

    Kabasólyom

    Falco subbuteo

    védett

    50000

    F

    Kakukk

    Cuculus canorus

    védett

    10000

    F

    Karvalyposzáta

    Sylvia nisoria

    védett

    50000

    F

    Karvaly

    Accipiter nisus

    védett

    10000

    F

    Kerecsensólyom

    Falco cherrug

    Fokozottan védett

    500000

    T

    Kék cinege

    Parus caeruleus

    védett

    10000

    F

    Kék galamb

    Columba oenas

    védett

    50000

    V

    Kékes rétihéja

    Circus cyaneus

    védett

    50000

    V

    Kenderike

    Caeduelis cannabina

    védett

    10000

    F

    Kis poszáta

    Sylvia curruca

    védett

    10000

    F

    Kis sólyom

    Falco columbarius

    védett

    50000

    V

    Kuvik

    Athene noctua

    Fokozottan védett

    100000

    F

    Léprigó

    Turdus viscivorus

    védett

    10000

    F

    Macskabagoly

    Strix aluco

    védett

    50000

    F

    Meggyvágó

    Coccothraustes coccothraustes

     

    10000

    F

    Mezei pacsirta

    Alauda arvensis

    védett

    10000

    F

    Mezei poszáta

    Sylvia communis

    védett

    10000

    F

    Molnár fecske

    Delicon urbica

    védett

    2000

    V,T

    Nádi sármány

    Emberiza schoeniclus

    védett

    10000

    F

    Nádi tücsökmadár

    Locustella luscinioides

    védett

    10000

    F

    Nádirigó

    Acrocephalus arundinaceus

    védett

    2000

    F

    Nagy fakopáncs

    Dendrocopos major

    védett

    10000

    F

    Nagy őrgébics

    Lanius excubitor

    védett

    50000

    V

    Nyaktekercs

    Jynx torquilla

    védett

    10000

    F

    Örvös galamb

    Columba palumbus

     

     

    F

    Őszapó

    Aegithalos caudatus

    védett

    10000

    F

    Parlagi sas

    Aquila heliaca

    Fokozottan védett

    1000000

    V

    Réti tücsökmadár

    Locustella naevia

    védett

    10000

    F

    Rozsdás csuk

    Saxicola rubetra

    védett

    10000

    F

    Rövidkarmú fakusz

    Certhia brachydactyla

    védett

    2000

    F

    Sárga billegető

    Motacilla flava

    védett

    10000

    F

    Sárgarigó

    Oriolus oriolus

    védett

    10000

    F

    Széncinege

    Parus major

    védett

    10000

    F

    Szürke légykapó

    Muscicapa striata

    védett

    10000

    F

    Tengelic

    Carduelis carduelis

    védett

    10000

    F

    Tövisszúró gébics

    Lanius collurio

    védett

    10000

    F

    Vadgerle

    Streptopelia turtur

    védett

    10000

    F

    Vörös vércse

    Falco tinnunculus

    védett

    50000

    F

    Vörösbegy

    Erithacus rubecula

    védett

    10000

    F

    Zöld küllő

    Picus viridis

    védett

    50000

    F

    Zöldike

    Carduelis chloris

    védett

    10000

    F

    Sordély

    Miliaria calandra

    védett

    10000

    F

     

     

     

     

     

    Emlősök

    Mammalia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Keleti sün

    Erinaceus concolor

    védett

    2000

     

    Vakondok

    Talpa europaea

    védett

    2000

     

    Erdei cickány

    Sorex araneus

    védett

    2000

     

    Törpecickány

    Sorex minutus

    védett

    2000

     

    Mezei cickány

    Crocidura leucodon

    védett

    2000

     

    Közönséges denevér

    Myotis myotis

    védett

    50000

     

    Törpedenevér

    Pipistrella pipistrellus

    védett

    10000

     

    Korai denevér

    Nyctalus noctula

    védett

    10000

     

    Kései denevér

    Eptesicus serotinus

    védett

    10000

     

    Nyuszt

    Martes martes

    védett

    2000

     

    Hermelin

    Mustela erminea

    védett

    10000

     

    Közönséges menyét

    Mustela nivalis

    védett

    2000

     

     

    2. számú melléklet a35/2009. (XII.17.) Ök. rendelethez
     
     

    A Vajal-forrás és Környéke Természetvédelmi Terület

    ingatlan-nyilvántartási adatai
     
     
     
    Érintett település: Mór

    Hrsz.

    alr.

    Terület (ha,m2)

    Érték (AK)

    Művelési ág

    Tulajdonos

    0167

    a


    3.2600

    79,22

    Szántó

    Magyar Állam

    b


           8571

    22,37

    Rét

    Magyar Állam

    d


           3035

    0,85

    Legelő és út

    Magyar Állam


    A földrészlet összes területe

    4.4206

    102,44

     

     


     
    Az „a" jelzésű szántó természetesen nem kell, hogy a védett terület részét képezze, de mivel a hrsz. közös, így említésre kerül. Területe a valóságban lényegesen nagyobb a nyilvántartásban szereplő értéknél, hiszen a „b" jelzésű rétből jelentős mértékben elszántottak.
     
    A „b" jelzésű, rétként nyilvántartott terület tulajdonképpen a védendő terület, melynek kiterjedése a fent említett ok miatt tulajdonképpen csak 0,4-0,6 ha.
     
    A „c" jelzésű, legelő és útként nyilvántartott terület legelő részét, mai elbokrosodott állapotában érdemes hagyni, hiszen a környék madárvilágának jelentős fészkelő és táplálkozó helye. 
     

    3. számú melléklet a 35/2009. (XII.17.) Ök. rendelethez
     

    1. A TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSI TERVET MEGALAPOZÓ DOKUMENTÁCIÓ
     
     
    1. Általános információk
    1.1. A terület azonosító adatai

    a) azonosításra alkalmas név:

    Vajal-forrás és Környéke Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület

    b) a Védett Természeti Területek Törzskönyve törzskönyvi száma:

     


    c) tervezési terület helyi jelentőségű védett terület-részeire vonatkozó védetté nyilvánító jogszabály száma:

    Önk rend.


    d) nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó vagy nemzetközi jelentőségű terület jelölése, sorszáma:

    -


    f) a tervezési terület kiterjedése:

    8.571 m2


    g) a megye megnevezése, ahol a tervezési terület elhelyezkedik:

    Fejér


    h) a települések megnevezése, ahol a tervezési terület elhelyezkedik:

    Mór


    i) a tengerszint feletti magassága (szélső értékek):

    201 m


    j) a tervezési területet fedő 1: 100 000 méretarányú térképszelvények száma:

    EOTR -


    k) az illetékes természetvédelmi hatóság megnevezése:

    Mór Városi Önkormányzat Jegyzője


    l) a jogszabályban kijelölt természetvédelmi kezelő megnevezése

    Móri-Árok Természeti Öröksége Közalapítvány.

     


    1.2. A terület rendeltetése
     
    Természetvédelmi:
    Biztosítsa a védendő terület hosszú távú megőrzését, ezzel az ott élő védett növény- és állatfajok védelmét, élőhelyük megtartását.
     
    Tájképi elem védelme:
    A terület látványos értékét adó szürke nyár matuzsálemek megőrzése.
     
    Oktatási-ismeretterjesztési és kirándulóhely:
    A város közelében természetvédelmi oktatást segítő bemutatóhely, illetve a Borút mentén található értékes-érdekes színfolt fenntartása.
     
    1.3. A terület jogi helyzete
    Helyi jelentőségű természetvédelmi terület
     
    1.4. A terület elhelyezkedése, határai
    A tervezési terület Fejér megyében, Mór városból ÉK irányben kivezető, régi „csókai" út mellett található. A terület durván háromszög alakú, D-ről kövesút, ÉNY-ról földút, ÉNY-ról szántó határolja.
    Középpontjának hozzávetőleges földrajzi koordinátái: EOV Y: 472230, EOV X: 181336.
    A tervezési terület lehatárolása az 1. számú térképmellékletben került feltüntetésre.
     
    1.5. Tulajdonosi, birtokviszonyok, használati jogok

    A védett terület helyrajzi száma:  Mór 0167, b (rét, legelő) alrészlet.


    A védett terület tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.
    A terület további, szántó része mezőgazdasági művelés alatt áll, haszonbérlője a Geszler Kft.
    1.6. Területre vonatkozó tervezési és egyéb előírások
     
    1.6.1. Településrendezési vonatkozások
    Mór Városi Önkormányzat Képviselő-Testülete a 76/2006. (VIII.30.) számú határozattal és a 23/2006. (IX. 25.) számú rendelettel elfogadta Mór Településrendezési Tervét. A település rendezési tervben meghatározásra került, hogy Mór területén természetvédelmi szempontból az alábbi védettségeket kell figyelembe venni:
     
    Móron ex lege védett terület (láp, kunhalom, szikes tó) nem található. A település közigazgatási területén ex lege védett források helyezkednek el.
     
    A település területén érzékeny természeti terület nem található.
     
    A település területén országos védelem alatt álló terület (Vértesi Tájvédelmi Körzet) található, amely a tervezett Vértesi - Naturpark területéhez fog tartozni, ahol a természeti és kulturális értékek hasznosítását az idegenforgalom - elsősorban a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés - lehetőségeit feltáró részletes vizsgálattal ajánlott alátámasztani. Az oktatási - kutatási - ökológiai célú idegenforgalmi hasznosítást, valamint a természetkímélő gazdálkodást szükséges előnyben részesíteni.
     
    A településen az országos ökológiai hálózat egyéb területei:
     
    Ökológiai folyosó területek a vízfolyások mentén helyezkednek el.
    Természeti területek a Tímár erdő tömbje és a Móri víz mellett húzódnak.
     
    A településen Natura 2000 területek kijelölésre kerültek.
     
    Az országos védelemre nem tervezett és törvény ereje által sem védett területek közül számos természeti, illetve ökológiai értékekben gazdag. Ezen területek védelmét helyi természetvédelmi területek kialakításával, illetve a területhasználatok ökológiai védelmet biztosító szabályozásával lehet elérni.
     
    A természeti védelem kialakítása megkönnyíti a tájvédelmi, művelési ág váltási javaslatok végrehajtását, ezáltal lehetővé teszi az élőhelyek rehabilitálását, ökológiai, illetve zöld folyosó kialakítását. A helyi védettségekkel a táj fontos elemeinek a fennmaradása biztosítható. A település területén helyi jelentőségű természetvédelmi területként védelemre tervezett területek:
     
                   - a Vajal-forrás és környéke, amelynek természet-közeli állapota mély fekvésének köszönhetően megmaradt. Az itteni, viszonylag kis kiterjedésű nádasban őshonos, hatalmas szürke nyár matuzsálemek, valamint szintén idős füzek állnak. Számos állatfajnak nyújt menedéket az intenzív mezőgazdasági termeléssel övezett terület. A helyi jelentőségű természetvédelmi területen a tájszerkezet jellegzetes elemeit bemutató tanösvények kialakítása javasolható.
     
                   - a Móri-víz környéke, ahol rétek, nádasok, éger-füzesek kísérik a vízfolyást a Vértes és a Kelet-Bakony között. Ez, a talaj- és felszíni vízviszonyok miatt mezőgazdaságilag értéktelennek mondható terület ökológiailag igen jelentős értéket képvisel, számos természetvédelmi ritkaság található meg itt. Az élővilág számára élő-, szaporodó-, búvó- és táplálkozóhely, természetközeli állapotban való megőrzése az intenzív mezőgazdaság övezte területen rendkívüli fontosságú.
     
    A helyi jelentőségű természetvédelmi területekre hosszú távú természetvédelmi kezelési terv készítendő. A kezelési terv elkészültéig fakivágás csak az érvényben lévő erdészeti üzemtervek alapján engedélyezhető.
    A helyi jelentőségű természetvédelmi területen csak környezeti hatástanulmány és természetvédelmi kezelési terv alapján szabad építési munkát, feltöltést, bozót- és cserjeirtást végezni.
     
    A település területén található idős, értékes fák helyi jelentőségű védett természeti emlékként védelem alá kerülnek. A helyi jelentőségű védett természeti emlék nem károsítható, nem vágható ki. Fakivágási engedély csak abban az esetben adható ki, amennyiben azt a növényegyed egészségi állapota szükségessé teszi és a fakivágás balesetveszély elhárítására irányul. A kivágást követően a fa helyén a természeti emlék azonos fafajjal és fajtával pótlandó. A helyi jelentőségű védett természeti értékek védelem alá helyezéséről azon ingatlanok tulajdonosait, amelyen a természeti érték található, értesíteni kell.
     

    1.7. A természetvédelmi kezelés szervezete és infrastruktúrája


     
    A természetvédelmi kezelési terv készítője:
    Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány
    Groszeibl Zoltán Természetvédelmi szakmérnök

     

    A tervezési terület természetvédelmi kezelési feladatait ellátó szervezet:


     
    Móri-Árok Természeti Öröksége Közalapítvány
     
     
    2. A tervezési terület környezeti, természeti és társadalmi-gazdasági jellemzőinek leírása
     
    2.1. Környezeti jellemzők
    2.1.1. Éghajlat
    A terület klimatikus adottságait röviden az alábbi táblázatok mutatják be:
     
     

                                 Adat

                    Érték

    Átlagos évi középhőmérséklet (C):

                    10.81

    Tenyészidőszak alatti középhőmérséklet(C):

                    17.81

    Fagyos napok száma:

                    21-22

    Havas napok száma:

                    16-17

    Hótakaró átlagos vastagsága (cm):

                    19-19

    Hőségnapok száma:

                    25-30

    Átlagos maximális hőmérséklet:

                     22.1

    Napsütéses órák száma:

                1900-2000

     
     

    Hónap

    Havi átlagos

    Hőmérséklet (C)

    Csapadék (mm)

    JANUÁR

    -0,56

    42,65  (35)

    FEBRUÁR

    1,23

    32,78  (36)

    MÁRCIUS

    5,31

    28,99  (39)

    ÁPRILIS

    10,05

    51,38  (51)

    MÁJUS

    15,54

    76,35  (71)

    JÚNIUS

    18,41

    80,90  (60)

    JÚLIUS

    20,31

    82,35  (58)

    AUGUSZTUS

    19,90

    82,38  (61)

    SZEPTEMBER

    15,37

    59,91  (55)

    OKTÓBER

    9,51

    57,70  (55)

    NOVEMBER

    4,80

    48,89  (53)

    DECEMBER

    0,76

    48,56  (41)

     
     
    2.1.2. Hidrológia
    A régióban a felszínre jutó víz mennyiségét nagyban csökkentette a bányászati tevékenység, melynek révén sok forrás apadt el. A térségről általában elmondható, hogy sem talaj, sem rétegvizekben nem bővelkedik.
    A tervezési terület a Vértes hegység erdőtömbje és a Kecske-hegy között az egyik legmélyebben fekvő részén terül el. A Vajal forrás és a Vértes közötti szőlőültetvények meredek (mára jelentősen átalakított) lefutással érik el ezt a mélyen fekvő területet. Ennek tudható be, hogy nagyobb esőzések után napokig folyik a területet szegélyező úton a csapadékvíz. A mély fekvésnek köszönhetően a talajvíz a felszíni közelében van, illetve a gyakran tapasztalható felszíni vízállás. A tervezési területen jelenleg állapotában természetes vízfolyás, állóvíz nincs.
    2.1.3. Felszínalaktan
    A tervezési terület a földrajzilag a Dunántúli-középhegység nagytájban, a Vértes-Velencei hegyvidék középtájban, a Móri-árok kistájban helyezkedik el.
    A Vértes DNY-i széle (Csóka-hegy) sasbérces szerkezetű. Innen dombvidék jellegű területek (Kecske-hegy, Látó-hegy) képezik az átmenetet a Móri-víz folyót szegélyező, szinte alföldi sík (Sárrét) között.
     
    2.1.4. Földtan, vízföldtan
    A tervezési terület a szakaszos süllyedéssel képződött Móri-árok egyik, ÉNY-DK-i irányú haránttörésében helyezkedik el. A Móri-árok a pannon emeletben tengerszoros, a felső pleisztocénben és a pleisztocén kezdetén ősfolyó, az Őssárvíz medre volt, mely a Kárpátok nyugati része felől lefolyó vizet vezette a Mezőföldön keresztül az Alföld felé.
    .
    2.1.5. Talajtan
    A tervezési terület talajtani szempontból elkülönül a közvetlen környékétől. Kőzethatású-, váz-, közép-és DK-európai barna erdőtalajok genetikai főtípusai övezik a védendő területen található réti talajt.
     
     
     
    2.2. Biológiai, ökológiai jellemzők

    2.2.1. Növénytársulások


     
    A vizsgált terület florisztikai beosztása:
    Klímaöv, vegetációzóna: erdős puszták öve
    Flóratartomány: Pannóniai flóratartomány (Pannonicum)
    Flóravidék: Dunántúli-középhegység (Bakonyicum)
    Flórajárás: Vértes és Bakony (Vesprimense)
     
    A védendő terület fontosabb növénytársulásainak ÉIÚ szerinti besorolása a módosított Á-NÉR alapján: Mocsárrétek (D34)

    2.2.2. Növényvilág


     
    A tervezési területen az előzetes botanikai felmérés védett növényfajt nem tárt fel. A terület legnagyobb értékei a nagyon idős, őshonos Szürke nyár (Populus x canescens) egyedek, melyek kora óvatos becslések szerint is jóval száz év feletti. A környezettől nagymértékben elütő, kivételes tájképi elem a hatalmas, böhöncös fák alakja. 
               
     

    2.2.3. Állatvilág


     
    A védett gerinces fauna már lényegesen nagyobb fajszámban képviseli magát. Az öreg nyár és fűzfák fák göcsörtös, vastag ágaikkal az idők során bennük kialakult odvakkal sok védett állatfajnak nyújtanak élő, búvó és táplálkozóhelyet.
     
    A következő felsorolás nem csak konkrétan a védendő területen élő fajokat tartalmazza, hanem a területre érkező, azt táplálékszerzés céljából, búvó és pihenőhelyként használókat is.
     
    Védett rovarfajok listája
     

    Magyarnév

    Latinnév

    Védettség

    Eszmei érték (Ft)

    Imádkozó sáska

    Mantis religiosa

    védett

    2000

    Szarvasbogár

    Lucanus cervus

    védett

    2000

    Nappali pávaszem

    Inachis io

    védett

    2000

    Kardoslepke

    Iphiclides podalirius

    védett

    10000

    Rézfutrinka

     

     

     

    Fecskefarkú lepke

    Papilio machaon

    védett

    2000

     
     
     
    Védett gerinces állatfajok listája
     
    A fajnevek utáni rövidítések magyarázata: F=fészkelő, V=vonuláskor, T=táplálkozó, kóborláskor gyakori vagy rendszeres vendég, R=ritka faj.

    Magyar név

    Latin név

    Védettség

    Eszmei érték(Ft.)

    Megjegy-zés

    Kétéltűek

    Amphibia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Barna varangy

    Bufo bufo

    védett

    2000

     

    Zöld varangy

    Bufo viridis

    védett

    2000

     

    Barna ásóbéka

    Pelobates fuscus

    védett

    2000

     

    Erdei béka

    Rana dalmatina

    védett

    2000

     

    Kecskebéka

    Rana esculenta

    védett

    2000

     

    Vöröshasú unka

    Bombina bombina

    védett

    2000

     

     
     
     
     

     

     

     

     

    Hüllők

    Reptilia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Fürge gyík

    Lacerta agilis

    védett

    10000

     

    Zöld gyík

    Lacerta viridis

    védett

    10000

     

    Vízisikló

    Natrix natrix

    védett

    10000

     

    Rézsikló

    Coronilla austriaca

    védett

    10000

     

     

     

     

     

     

    Madarak

    Aves

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bajszos sármány

    Emberiza cia

    védett

    50000

    T

    Barátcinege

    Parus palustris

    védett

    2000

    F

    Barátposzáta

    Sylvia atricapilla

    védett

    2000

    F

    Barázdabillegető

    Motacilla alba

    védett

    2000

    F

    Barna rétihéja

    Circus aeruginosus

    védett

    50000

    F

    Békászó sas

    Aquila pomarina

    Fokozottan védett

    1000000

    R

    Berki tücsökmadár

    Locustella fluviatilis

    védett

    10000

    F

    Bíbic

    Vanellus vanellus

    védett

    2000

    F

    Búbosbanka

    Upupa epops

    védett

    50000

    F

    Cigánycsuk

    Saxicola torquata

    védett

    2000

    F

    Csilp-csalp füzike

    Phylloscopus collybita

    védett

    2000

    F

    Citromsármány

    Emberiza citrinella

    védett

    2000

    F

    Cserregő nádiposzáta

    Acrocephalus scirpaceus

    védett

    2000

    F

    Csuszka

    Sitta europaea

    védett

    2000

    F

    Egerészölyv

    Buteo buteo

    védett

    10000

    F

    Énekes nádiposzáta

    Acrocephalus palustris

    védett

    2000

    F

    Énekesrigó

    Turdus philomelos

    védett

    2000

    F

    Erdei fülesbagoly

    Asio otus

    védett

    10000

    F

    Erdei pinty

    Fringilla coelebs

    védett

    10000

    F

    Fehér gólya

    Ciconia ciconia

    Fokozottan védett

    100000

    V,T

    Fekete rigó

    Turdus merula

    védett

    10000

    F

    Fenyőpinty

    Fringilla montifringilla

    védett

    2000

    V

    Fenyőrigó

    Turdus pilaris

    védett

    10000

    V

    Foltos nádiposzáta

    Acrocephalus schoenobaenus

    védett

    2000

    F

    Függőcinege

    Remiz pendulinus

    védett

    2000

    F

    Fülemüle

    Luscinia megarhynchos

    védett

    10000

    F

    Füsti fecske

    Hirundo rustica

    védett

    2000

    V,T

    Gatyás ölyv

    Buteo lagopus

    védett

    50000

    V

    Gyurgyalag

    Merops apiaster

    Fokozottan védett

    100000

    V,T

    Hamvas küllő

    Picus canus

    védett

    50000

    R

    Hantmadár

    Oenantha oenanthe

    védett

    10000

    V

    Hegyi billegető

    Motacilla cinerea

    védett

    10000

    R

    Héja

    Accipiter gentilis

    védett

    50000

    F

    Holló

    Corvus corax

    védett

    10000

    V,T

    Kabasólyom

    Falco subbuteo

    védett

    50000

    F

    Kakukk

    Cuculus canorus

    védett

    10000

    F

    Karvalyposzáta

    Sylvia nisoria

    védett

    50000

    F

    Karvaly

    Accipiter nisus

    védett

    10000

    F

    Kerecsensólyom

    Falco cherrug

    Fokozottan védett

    500000

    T

    Kék cinege

    Parus caeruleus

    védett

    10000

    F

    Kék galamb

    Columba oenas

    védett

    50000

    V

    Kékes rétihéja

    Circus cyaneus

    védett

    50000

    V

    Kenderike

    Caeduelis cannabina

    védett

    10000

    F

    Kis poszáta

    Sylvia curruca

    védett

    10000

    F

    Kis sólyom

    Falco columbarius

    védett

    50000

    V

    Kuvik

    Athene noctua

    Fokozottan védett

    100000

    F

    Léprigó

    Turdus viscivorus

    védett

    10000

    F

    Macskabagoly

    Strix aluco

    védett

    50000

    F

    Meggyvágó

    Coccothraustes coccothraustes

     

    10000

    F

    Mezei pacsirta

    Alauda arvensis

    védett

    10000

    F

    Mezei poszáta

    Sylvia communis

    védett

    10000

    F

    Molnár fecske

    Delicon urbica

    védett

    2000

    V,T

    Nádi sármány

    Emberiza schoeniclus

    védett

    10000

    F

    Nádi tücsökmadár

    Locustella luscinioides

    védett

    10000

    F

    Nádirigó

    Acrocephalus arundinaceus

    védett

    2000

    F

    Nagy fakopáncs

    Dendrocopos major

    védett

    10000

    F

    Nagy őrgébics

    Lanius excubitor

    védett

    50000

    V

    Nyaktekercs

    Jynx torquilla

    védett

    10000

    F

    Őszapó

    Aegithalos caudatus

    védett

    10000

    F

    Parlagi sas

    Aquila heliaca

    Fokozottan védett

    1000000

    T

    Réti tücsökmadár

    Locustella naevia

    védett

    10000

    F

    Rozsdás csuk

    Saxicola rubetra

    védett

    10000

    F

    Rövidkarmú fakusz

    Certhia brachydactyla

    védett

    2000

    F

    Sárga billegető

    Motacilla flava

    védett

    10000

    F

    Sárgarigó

    Oriolus oriolus

    védett

    10000

    F

    Széncinege

    Parus major

    védett

    10000

    F

    Szürke légykapó

    Muscicapa striata

    védett

    10000

    F

    Tengelic

    Carduelis carduelis

    védett

    10000

    F

    Tövisszúró gébics

    Lanius collurio

    védett

    10000

    F

    Vadgerle

    Streptopelia turtur

    védett

    10000

    F

    Vörös vércse

    Falco tinnunculus

    védett

    50000

    F

    Vörösbegy

    Erithacus rubecula

    védett

    10000

    F

    Zöld küllő

    Picus viridis

    védett

    50000

    F

    Zöldike

    Carduelis chloris

    védett

    10000

    F

    Sordély

    Miliaria calandra

    védett

    10000

    F

     
     
     

     

     

     

     

    Emlősök

    Mammalia

     

     

     

     

     

     

     

     

    Keleti sün

    Erinaceus concolor

    védett

    2000

     

    Vakondok

    Talpa europaea

    védett

    2000

     

    Erdei cickány

    Sorex araneus

    védett

    2000

     

    Törpecickány

    Sorex minutus

    védett

    2000

     

    Mezei cickány

    Crocidura leucodon

    védett

    2000

     

    Közönséges denevér

    Myotis myotis

    védett

    50000

     

    Törpedenevér

    Pipistrella pipistrellus

    védett

    10000

     

    Korai denevér

    Nyctalus noctula

    védett

    10000

     

    Kései denevér

    Eptesicus serotinus

    védett

    10000

     

    Nyuszt

    Martes martes

    védett

    2000

     

    Hermelin

    Mustela erminea

    védett

    10000

     

    Közönséges menyét

    Mustela nivalis

    védett

    2000

     

     
     
     
    2.3. Gazdasági, társadalmi és kulturális jellemzők
     
    2.3.1. Mezőgazdaság
    A tervezési terület rét és legelő művelési ágú. A helyrajzi szám szerinti terület nagyobb része korábban gyümölcsös volt, melynek kiöregedése óta szántóként használják a földrészletet. A területen található kút víznyerési lehetőségként szolgál a környező szőlőültetvények növényvédelmi munkálataihoz.
     
     
     2.3.2. Erdőgazdálkodás
    A tervezési területet nem érinti erdészeti üzemterv.
     
    2.3.3. Vadgazdálkodás
    Vadgazdálkodási tevékenység folyik a területen. A tervezési terület a Vajal Vadásztársaság Mór vadászati jogosultságával érintett, 07 400 210 141 kódszámú vadászterületben fekszik.
     
    2.3.4. Üdülés és idegenforgalom
    A tervezési terület közvetlenül a Borút mellett található, illetve a területet határoló utak gyakran turisták választott útvonalai a Vértes és Mór között.  .
     
    2.3.5. Települési viszonyok
    A tervezési terület Mór város belterületének, valamint a Kecske-hegyi zártkertek közelében határán helyezkedik el. Az ÉNY-i irányban szomszédos egykori szovjet laktanyát műtrágya üzemként használták. A csapadékvízzel elfolyó oldott műtrágya hatalmas környezetkárosító terhelést jelentett a környék számára.
    A Kecske-hegyi zártkertekben eredendően hétvégi házakat, illetve gyümölcs és szerszámtárolókat egyre több esetben építik át állandó lakóhelyként szolgáló épületté, így jelentősen megnőtt az itt élők létszáma.
     
    2.3.6. Oktatás, bemutatás
    A tervezési területen jelenleg nincs kiépített oktatással, bemutatással kapcsolatos létesítmény, de tervezett a védett területrészen egy az oktatást és bemutatást egyaránt szolgáló tanösvény és információs tábla kialakítása.
     
    2.3.7. Kutatás
    A területen részletes ökológiai, botanikai, zoológiai, vagy átfogóbb természetvédelmi kutatás, illetve ezekhez kapcsolódó monitoring tevékenység nem folyt. A területen ez idáig csak alkalmi és részleges botanikai és zoológiai felmérések történtek.
     
     
    2.3.8. Egyéb használat
    A védett területrészen jelenleg lakó, vagy gazdasági ideiglenes vagy állandó épület, építmény (mezőgazdasági részben már említett kúton kívül) nem található.
     
    2.3. 9. Kultúrtörténeti értékek
    A tervezési területen nem lelhető fel kultúrtörténeti érték. Érdekességként lehet megemlíteni a tervezési területen elhantolt vadászkutya emlékére állított kopjafát.
     
    2.4. Táji értékek
    A tervezési terület különleges tájképi értékkel bír, elsősorban az itt található öreg fák jelentik védendő terület értékét.
     
    2.5. Adatbázisok
     
    • településrendezési terv
    • vízjogi üzemeltetési engedélyek
    • vízminőség adatok
    • kútkataszter
    • tulajdoni lap
    • fotódokumentáció

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    II. TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉS TERVEZETE
     
     
    3.1. A terület természetvédelmi jelentőségének kiértékelése
     
     
    A helyi jelentőségű védelemre tervezett területrészt mementóként szolgáló természetszerű élőhelyként kell megőrizni, hiszen a környékét olyan mérvű táj átalakítási tevékenységek érték, melyek részleteiben sem emlékeztetnek a hajdani viszonyokra. Botanikai szempontból a különleges tájképi értékkel bíró, őshonos faállomány, zoológiai szempontból, mint védett állatfajok számára élőhelyet biztosító terület emelendő ki.
     
    Méret: A terület mérete kicsi, de megfelel elegendő a védelmi célok megvalósításához.
    Sokféleség: A közvetlen környezethez viszonyítva a biológiai sokféleség kimagasló.
    Természetesség: A területen található élőhely a mezőgazdasági szempontból művelésre alkalmatlanságának köszönheti természetközeli állapotban maradását, így számos értékes fajnak nyújtanak élőhelyet.
    Ritkaság: Ritka fajokat nem tartalmaz a terület.
    Sérülékenység: A terület a környezeti tényezők miatt sérülékeny.
    Jellemzőség: A területen található növénytakaró jellemző a hasonló körülmények (mikrorégió) közötti természetes területekre. Ökológiai egységben elfoglalt helyzetét, potenciális természetvédelmi értékét, különleges jelentőségét éppen az adja, hogy a Vérteshez közeli hasonló területekről már az ilyen jellegű állapot az antropogén hatások miatt eltűnt.
    Története: a terület mai képének kialakulását a mellékelt tájtörténeti elemzésben részletezzük
     
     
     
     
    3.2. A természetvédelmi célkitűzések, stratégiák meghatározása
     
    3.2.1. Célkitűzések
     

    • Biztosítsa a területen található természetközeli állapotú élőhely hosszú távú fennmaradását, valamint a tervszerű természetvédelmi kezelés hatására az élőhely jelenlegi állapotának javulását,
    • A tervezett élőhely rekonstrukciókkal és élőhely teremtő intézkedésekkel növekedjen a terület biodiverzitása, valamint a területen előforduló védett állatfajok populációnak mérete,
    • A terület biztosítsa a látogatók számára a természetközeli állapotú élőhely és ehhez kötődő fajok megismerésének, megfigyelésének lehetőségét.

     
     
    3.2.2. Természetvédelmi stratégiák
     
    A terület rendeltetésének biztosításához alapvető stratégiai feltétel a terület jelenlegi állapotának, jellegének hosszú távú megőrzése, lehetőség szerint további javítása. Ezért a terület ingatlan nyilvántartás szerinti művelési ágának megváltoztatása, valamint az ingatlanok funkciójának és jellegének megváltoztatása (pl. rét, legelőterület elszántás miatti csökkentése, további útépítési területvesztés.) kifejezetten nem kívánatos tevékenység!
    A védett terület által érintett ingatlan jelenlegi természetközeli állapota megfelelő természetvédelmi kezelés mellett alkalmas a terület helyi védettségű rendeltetésének hosszú távú biztosításához. A rendeltetésben foglalt funkciók hosszú távú biztosítása érdekében a környezeti és természetvédelmi kezelési terv bizonyos tevékenységeket időben és térben szabályoz, illetve tilt, valamint meghatározza a szükséges természetvédelmi kezelési beavatkozásokat.
    A területet érintő ingatlanok állapotának megváltoztatása engedélyköteles és kizárólag a védett természeti terület rendeltetésével (lásd az 1.1.2. fejezetet) és a kezelési célkitűzésekkel összhangban történhet, amelyet határozatban kell előírni. A határozatot a jegyző adja ki, és végrehajtását ellenőrzi.
    A védett természeti érték és természeti terület megőrzéséhez, továbbfejlesztéséhez szükséges bármilyen beavatkozás csak a jegyző, mint az első fokú természetvédelmi hatósági jogkört gyakorló hozzájárulásával lehetséges.
    A védett természeti értékek megóvása, esetenként őrzése és fenntartása a terület tulajdonosának, illetve kezelőjének a feladata.
    A védett természeti terület határainak táblával történő megjelölése szükséges.
    A jelenlegi természeti állapot megőrzése mellett bizonyos élőhelyek rehabilitációja is indokolt lehet, például vizes élőhely rekonstrukció, tájidegen növényfajok eltávolítása, speciális szaporodó helyek kialakítása.
     
    3.2.3. Korlátozó és veszélyeztető tényezők
     
    • Anyagi források hiánya,
    • Mezőgazdasági gépek mosása
    • Tűzifagyűjtés
    • Elszántás
    • Túlzott látogató létszám okozta terhelés (turizmus), fegyelmezetlen magatartás,
    • Látogatók okozta szemetelés,
    • Havária esetén a csapadékvízzel potenciálisan bekerülő szennyező anyagok,
    • Erdőtüzek,
    • Globális klímaváltozás okozta környezeti változások,
    • Erdőkártevők elszaporodása,
    • A tájidegen fajok további terjedése,

     
    3.3. A gyakorlati természetvédelmi feladatok meghatározása
     
    Általános kezelési előírások
     
    • - Mór város hatályos Helyi Építési Szabályzatában és Szabályozási Tervében (az Értékvédelem zónáihoz tartozó Táj és természetvédelem zónák között, mint helyi természetvédelmi területet szerepeltetni kell, a Szabályozási tervlapokon a védett területet jelölni kell,
    • - A kút felső részét be kell borítani tájba illő (fából készült) pavilonnal úgy, hogy az a víznyerési funkciót ne akadályozza,
    • - Tilos további létesítmények telepítése, lakó- gazdasági, vagy egyéb építmény elhelyezése,
    • - A látogatók a kijelölt úton és ösvényen gyalogosan közlekedhetnek,
    • - A természetbeli állapotuk alapján gyep és mezsgye területeket kaszálással kell kezelni a gyomosodás megakadályozása érdekében, szükség esetén időnkénti cserjeirtással cserjésedésüket meg kell akadályozni. A kaszálás időbeli korlátozása nem szükséges,
    • - A védett területen biztosítani kell a látogatók számára a személyi hulladék megfelelő összegyűjtését szolgáló hulladéktárolók elhelyezését. Javasolt a tájba illő (fából készült) hulladékgyűjtők elhelyezése. A terület látogatásából származó gyűjtött és elhagyott hulladék összegyűjtéséről és elszállíttatásáról a terület kezelője gondoskodni köteles a szükségesnek megfelelő rendszerességgel,
    • - A területen található tájidegen fákat és cserjéket el kell távolítani, helyettük szórt állásban őshonos fajok telepíthetők, de a zárt erdő kialakítása nem kívánatos.
    • - Tilos a sajnálatosan egyre gyakrabban tapasztalható tűzifagyűjtés! Az esetlegesen veszélyessé váló fák, ágak eltávolítása a kezelő feladata.

     
    3.3.1. Mezőgazdaságra vonatkozó előírások
    A terület jelenleg a valós telekkönyvi mértékénél kisebb kiterjedésű, mivel száraz időszakban széleit elszántották. Tilos a jelenlegi természetközeli terület további csökkentése, a nádas és cserjés szegélyek megszüntetése, majd felszántása. Hosszú távon törekedni kell a már elvont területek rehabilitálására.  
    A területen található kút továbbra is víznyerési lehetőségként szolgálhat a környező szőlőültetvények növényvédelmi munkálataihoz. Azonban a növényvédő szerek helyszíni keverése, és tilos bármilyen nemű jármű, mezőgazdasági gép mosása.
     
    3.3.2.  Erdészeti vonatkozású előírások
    Tekintettel arra, hogy a tervezési területen található faállomány nem minősül erdőnek, így erdészeti üzemterv hiányában a kezelési terv feladata az alkalmazandó kezelés leírása.
    A területen található őshonos fafajok egyedei, azok odvas, és letört ágai fontos rovarbölcsők, illetve védett fajok szaporodó és búvó és táplálkozó helyei. Ezért tilos a területen a favágás, tűzifa és ágfagyűjtés.
    A már kivágott, elpusztult fák helyét a szomszédos egyedek vegetatív vagy generatív eredetű újulatával érdemes mesterségesen is pótolni. A területi rehabilitáció esetén, szintén a fentiek szerint kell eljárni.  
     
    A terület előzetes vizsgálatai során, a tervezési területen, illetve annak szomszédos földrészletein több tájidegen fafaj jelenléte került megállapításra. A tájidegen fafajok és a javasolt beavatkozások terjedésük megakadályozására:
     
    Keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)
    Védekezés ellene: Elsősorban a magtermő egyedeket kell rövid időn belül visszaszorítani, hogy a magról történő további terjedése megszűnjön. Teljes egészében nem lehet kizárni a magról történő terjedést, mivel a környező területekről (akár 10-30 km) is bekerülhet vonuló madarak által a területre. Tősarjai ellen vegyszeres védekezéssel lehet a legjobban védekezni, erre a legalkalmasabb az augusztusi időszakban történő kivágás, majd vágási felület (metszéslap-kenés) Medallon extra totális vegyszerrel (szelektív módon ecsetelő kenéssel).
     
    Bálványfa (Ailanthus altissima)
    A bálványfa önmagával térben, és időben dimenzionál, így minden konkurenciát kiszorít maga mellől. Gyökérsarjai az anyafa magtermőre-fordulásával azonos időben már megjelennek, és élete végéig folyamatosan terjed sarjról is.
    Védekezés ellene: szükséges a bálványfa totális kiirtása a védett területről, jelenleg még megfogható a faj további terjedése, viszont, ha nem avatkozunk be időben, akkor a természetvédelmi kezelés jelentős energiáit ezen agresszívan terjedő fafaj elleni küzdelemre kell szánni. Hasonlóan az ezüstfához nyár végi időben kivágva a vágási felületet Medallon-nal megkenve védekezünk ellene, további két éven keresztül figyelni kell, hogy a sarja mennyire maradtak életképesek, és ezeket Medallon-nal injekciózva kell irtani.
     
    Zöld juhar (Acer negundo)
    A Zöld juhar intenzív terjedése az egész környéken tapasztalható.
    Védekezés ellene: Hasonlóan az előbbi fajokhoz, nyár végi időben kivágás után a vágási felületet vegyszeres kezelése javasolt tősarj ellen.
     
    3.3.3. Vadgazdálkodásra vonatkozó előírások
    A területen folyó jelenlegi vadgazdálkodási tevékenység nem veszélyezteti a természetvédelmi értékek megőrzését. További vadászati és vadgazdálkodási berendezés csak különösen indokolt esetben létesíthető. 
     
    3.3.4. Oktatás, bemutatás
     
    A tervezési területen jelenleg nincs kiépített oktatással, bemutatással kapcsolatos létesítmény, de tervezett a védett területrészen egy az oktatást és bemutatást egyaránt szolgáló tanösvény és információs tábla kialakítása. A területen jól látszó helyen, a város felé eső „Y" elágazásban általános tájékoztató tábla elhelyezése szükséges, amely a védettség tényén túl tájékoztatja a látogatót a területen való tartózkodás legfontosabb szabályairól, és a korlátozásokról. További két, egyszerűsített védett terület jelzőtábla kihelyezése javasolt a terület északi, illetve keleti sarkán, az utak mentén.
    A védett területen álló egyik Szürke nyárfához - megtekintésének biztosítására- gyalogösvényt kell létesíteni, melyhez kapcsolódóan az oktatást és ökoturisztikai bemutatást szolgáló tematikus tanösvény kialakítása javasolt.
     
    2.3.5. Kutatás
     
    A területen ökológiai, botanikai, zoológiai, vagy átfogóbb természetvédelmi kutatást kell végezni, hogy részletesebb adatok birtokába jusson a kezelő. 
     
    2.3.6. Egyéb használat
     
    A védett területrészen lakó, gazdasági ideiglenes vagy állandó épület, mezőgazdasági építmény nem létesíthető.
     
    4. Munkaterv
     
    4.1. Rövidtávon
    • A terület kitáblázását és az információs tábla kihelyezését 2008-ban meg kell valósítani
    • Szeméttárolók kihelyezése
    • Az újonnan elkészült út építése során kialakult területbolygatás „elsimítása"
    • A fákon található építmények elbontása
    • Folyamatos hulladékgyűjtés

     
    4.2. Középtávon
     
    • A védett terület pontos geodéziai felmérése, az elszántott területek művelési ágnak megfelelő használata
    • A pénzügyi források függvényében élőhely rekonstrukciós feladatokat fokozatosan végrehajtásának megkezdése

     
    4.3. Hosszú távon
     
    • A szomszédos területek monitoringjának megkezdése

     

     



    Lamberg-kastély programjai






  • Móri Észak-nyugati ipari terület
  • Építéshatósági ügyintéző
  •  
    Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
    kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester