keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Ügyintézés

Polgármesteri Hivatal
Adó-és költségvetési ügyek
Városfejesztési és üzemeltetési ügyek
Móri okmányiroda
Űrlapok, nyomtatványok
Kistérségi Társulás
Állami hatóságok
Ügyfélkapu
GY.I.K.
  • Közéleti hírek
  • Önkormányzati
  • Kistérségi hírek
  • Sporthírek
  • Egyházi hírek
  • Városi újság
  • Intéztmények, iskolák
    Intéztmények, óvoda
    Intéztmények, egyéb
  • Önkormányzati
  • Kistérségi
  • Egyházi
  • Sport
  • Szórakozás
  • Közlemények
  • Felhívások
  • Pályázatok
  • Közbeszerzés
  • 2010. évi országgyűlési választás
  • 2010. évi önkormányzati választás
  • 2011. évi népszámlálás
  • 2014. évi választások
  • Hol vagyok: Ügyintézés | Adó-és költségvetési ügyek
    Helyi jövedéki adó.

    Helyi jövedéki adó
    A magánfőzés (pálinkafőzés) szabályai 2016. január 1-től

    1./ Bejelentés a desztillálóberendezés tulajdonjogáról, tulajdonjogának megszerzéséről
    A magánfőző  a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
    A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
    Az önkormányzati adóhatóság a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzésről szóló magánfőzői bejelentésrő értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel érintett másik önkormányzati adóhatóságot.
    Magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölcstermő területtel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
    Magánfőzés: a párlatnak a magánfőző - több tulajdonostárs magánföző esetén - valamelyi tulajdonostárs   lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú párlat előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása. 
    Gyümölcstermesztő személy: Az a természetes személy, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik.
     
    2. A magánfőzés szabályai 2016. január 1-től:
    A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a  továbbiakban Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak.
    Az önkormányzatnál regisztrált magánfőzőnek a magánfőzés keretében történő  párlat előállításához 2016. január 1 -től  az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell igényelni a lakóhely szerint illetékes megyei adó és vámigazgatóságtól (továbbiakban Igazgatóság).
     
    Párlat adójegy
    A magánfőzőnek a tárgyévi első párlat előállítása előtt, legalább 5 darab 700 forint értékű párlat adójegyet kötelező igényelnie. Tárgyévenként legfeljebb 86 darab párlat adójegyet lehet igényelni és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlat (86 liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú)  állítható elő.
    Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz.
    A párlat adójegy egy a magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, vagy elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, ami 1 liter magánfőzött párlat után 700 forint jövedéki adó megfizetését, valamint ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja.
    A párlat adójegy igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti 700 forint jövedéki adót a 942 jelzésű, 10032000-01037313-00000000 számú NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű bevételi számlára kell a magánfőzőnek  befizetni.
    2016 évi első igényléskor legalább 3500 forintot kell befizetni.
    A befizetést az Igazgatóság vizsgálja, az igényléstől eltérő összegű befizetés, vagy a befizetés hiánya miatt felszólítást küld, majd a pótlás hiányában elutasítja a megrendelést.
    Amennyiben a magánfőző a tárgyévben valamilyen okból nem állít elő párlatot, vagy a tervezettnél kevesebb párlatot állít elő és az igényelt és szabályszerűen átvett párlat adójegyet nem használja fel, abban az esetben a megfizetett jövedéki adó nem igényelhető vissza.
    A befizetés történhet átutalással, illetve postai készpénz-átutalási megbízással/a NAV igazgatóságainál kérhető sárga csekken). Mind a csekk, mind az átutalás közlemény rovatában szükséges a magánfőző adóazonosító jelének feltüntetése.
     
    Párlat adójegy igénylés
     A párlat adójegy igénylést formanyomtatvány felhasználásával a magánfőző lakóhelye szerint illetékes Igazgatósághoz kell benyújtani.
    A Jöt. 64. § (6) bekezdésének módosítása kapcsán egy új elektronikus nyomtatvány került bevezetésre „NAV_J27-Magánfőzők párlat adójegy megrendelése" néven.
    A formanyomtatvány beszerezhető a NAV megyei/fővárosi vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá letölthető a NAV internetes honlapjáról elektronikus formában (http://www.nav.gov.hu/nav/letöltések/nyomtatvanykitolto_programok), illetve pdf formátumban(http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok).
    A kitöltött igénylés írásban személyesen, postai úton, telefaxon, vagy elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül adható be.
     
    A párlat adójegy ügyfél részére történő kiadása
     Amennyiben a desztillálóberendezéssel kapcsolatos bejelentést a magánfőző megtette, és a jövedéki adót megfizette, abban az esetben az adójegy kiadásra kerül.
     
    Az előzőek szerint igényelt párlat adójegyet a magánfőző kizárólag a párlat adójegy ellenértékének megfizetését követően veheti át.
     
    Elérhetőségek:     NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága
                            Székesfehérvári Központi Ügyfélszolgálat
                            8000  Székesfehérvár, Mátyás király krt. 4/B
                            Tel: +36(22)530-700
     
     A 2016. január 1-jét megelőzően előállított magánfőzött párlatokra továbbra is az előállításukkor hatályos szabályokat kell alkalmazni.
     


    3./ Bejelentés a magánfőző által tárgyévben 86 litert meghaladó mennyiségben előállított párlat megsemmisítéséről
    A magánfőző az évente előállítható 86 liter  (42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú)  párlatmennyiség túllépése esetén a többletmennyiséget haladéktalanul köteles bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.
    A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
     
    Az eljárás jogi alapjai:
    A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003, évi CXXVII. törvény
    Ügyintézés ideje: kb 10 perc
    Az ügyintézés helye: 8060 Mór, Szent István tér 6.
    Móri Polgármesteri Hivatal földszint 14. számú iroda
    (Tel.: 22/560-825 ; Fax: 22/560-827)
    E-mail: ado@office.mor.hu


    Kapcsolódó anyagok:

    Bejelentés desztillálóberendezés tulajdonjogáról [ pdf, 45kbyte, 45186byte ]
    Bevallás magánfőzött párlat után [ pdf, 38kbyte, 38199byte ]


    Lamberg-kastély programjai






  • Móri Észak-nyugati ipari terület
  • Építéshatósági ügyintéző
  •  
    Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
    kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester