keresés az oldalon
 
Önkormányzati hírlevél
E-Mail:
Név:
KöszöntőVárosunkÖnkormányzatVárosi intézményekÜgyintézésKözérdekű információk
Önkormányzat

Képviselőtestület
Tisztségviselők
Bizottságok
Kisebbségi Önkormányzatok
Rendeletek 1993
Rendeletek 1995
Rendeletek 1997
Rendeletek 2001
Rendeletek 2004
Rendeletek 2005
Rendeletek 2006
Rendeletek 2007
Rendeletek 2008
Rendeletek 2009
Rendeletek 2010
Rendeletek 2011
Rendeletek 2012
Rendeletek 2013
Határozatok 2004
Határozatok 2005
Határozatok 2006
Határozatok 2007
Határozatok 2008
Határozatok 2009
Határozatok 2010
Határozatok 2011
Határozatok 2012
Határozatok 2013
Közbeszerzési szerződések
  • Közéleti hírek
  • Önkormányzati
  • Kistérségi hírek
  • Sporthírek
  • Egyházi hírek
  • Városi újság
  • Intéztmények, iskolák
    Intéztmények, óvoda
    Intéztmények, egyéb
  • Önkormányzati
  • Kistérségi
  • Egyházi
  • Sport
  • Szórakozás
  • Közlemények
  • Felhívások
  • Pályázatok
  • Közbeszerzés
  • 2010. évi országgyűlési választás
  • 2010. évi önkormányzati választás
  • 2011. évi népszámlálás
  • 2014. évi választások
  • Hol vagyok: Önkormányzat | Rendeletek 2010
    14/2010. (VII.1.) önkormányzati rendelet.

    a hagyományos technológiával épült ingatlanok felújításának, korszerűsítésének támogatásáról

    Mór Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

    I. Fejezet

    Általános rendelkezések

    1. A rendelet hatálya

    1. §   A rendelet hatálya kiterjed Mór város közigazgatási területén lévő hagyományos technológiával épült lakóházakra és társasházakra (továbbiakban együtt: lakóépületek) és ezen ingatlanok tulajdonosaira, társasházi lakóközösségére (továbbiakban: lakóközösség)

    2. §   Mór Város Önkormányzata (továbbiakban Önkormányzat) az éves költségvetésében e célra jóváhagyott keret összeg mértékéig pályázati úton elnyerhető vissza nem térítendő pénzügyi támogatást (továbbiakban támogatás) nyújt a hagyományos technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítéséhez, felújításához.

    2. Értelmező rendelkezések

    3. §   E rendelet alkalmazásában hagyományos technológiával épült lakóépületnek minősülnek a tégla, vályog, vert sárfal, kő, fa, teherhordó és falszerkezettel épült lakóépületek.

    II. Fejezet

    1. A támogatásban részesíthető felújítási, korszerűsítési munkák köre

    4. §   (1)  A lakóépület nyílászáróinak energia megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje

              (2)  A lakóépület homlokzatainak és födémszerkezetének utólagos hőszigetelése

              (3)  A lakóépület fűtési- és használati melegvíz ellátását biztosító rendszerének felújítása, korszerűsítése

    2. Az elnyerhető támogatás mértéke

    5. §   (1)  A 4. §. (1) bekezdésében foglaltak esetében a maximálisan figyelembe vehető beruházási költség 30 %-a, de legfeljebb 500.000 Ft

              (2)  A 4. § (2) bekezdésében foglaltak esetében a maximálisan figyelembe vehető beruházási költség 30%-a, de legfeljebb 500.000 Ft

              (3)  A 4. § (3) bekezdésében foglaltak esetében a maximálisan figyelembe vehető beruházási költség 30%-a, de legfeljebb 500.000 Ft

              (4)  A fenti (1)-(3) bekezdésekben megjelölt felújítási, korszerűsítési munkák elvégzésére együttesen is lehet pályázni, de az elnyerhető támogatás mértéke ezesetben legfeljebb 500.000 Ft.

    3. A pályázati úton támogatásban részesíthetők köre:

    6. §   (1)  önkormányzati támogatásra azon lakóépületek tulajdonosai, lakóközösségei pályázhatnak, melyek az elvégzendő felújítási munkák támogatásához e rendeletben előírt feltételnek megfelelnek és a központi költségvetésből biztosított, pályázati úton elnyerhető, vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe vesznek.

              (2)  Nem igényelhető támogatás a pályázat benyújtása előtt már megkezdett felújítási, korszerűsítési munkákhoz, továbbá olyan munkákhoz, amelyek nem eredményezhetnek kimutatható energiamegtakarítást.

    7. §   (1)  A lakóépületek felújításához, korszerűsítéséhez az alábbiakban részletezett munkák elvégzéséhez igényelhető önkormányzati támogatás:

                     a)    A lakóépület külső nyílászáróinak energiamegtakarítást eredményező teljes körű utólagos szigetelése, vagy cseréje.

                     b)    A lakóépület összes homlokzatának és födémszerkezetének teljes körű utólagos hőszigetelése, vagy már meglévő hőszigetelő rendszerének felújítása.

                     c)    A lakóépület meglévő központi fűtési berendezéseinek, fűtőrendszerének, valamint az ehhez kapcsolódód hőleadók és fűtésszabályozók korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, továbbá a lakóépület hálózati melegvíz-ellátását biztosító berendezéseinek és rendszerének korszerűsítése, a meglévő korszerűtlen berendezések energiatakarékos berendezésekre történő cseréje.

    4. A támogatás feltételei, az elismerhető költségek:

    8. §   (1)  E rendelet 4. §-ában meghatározott felújítási, korszerűsítési munkák támogatására nyújtható önkormányzati támogatás összege a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 %-a, de legfeljebb az 5. § (1)-(3) bekezdésében, illetve az 5. § (4) bekezdésében meghatározott összeg.

              (2)  Az önkormányzati támogatás megállapításának feltétele, hogy a felújítási, korszerűsítési munkák elvégzéséhez a pályázó központi költségvetési forrásból biztosított állami támogatást is igénybe vesz.

              (3)  Ha a felújítás, korszerűsítés megvalósítása során a költségek a pályázatban megjelölt bekerülési költségnél ténylegesen alacsonyabb összegben valósulnak meg, akkor a már megítélt önkormányzati támogatás összege ezzel arányosan csökken.

              (4)  A megítélt önkormányzati támogatás összege utólag nem növelhető abban az esetben sem, ha a kivitelezés során utólag többletköltségek merülnek fel. Ebben az esetben a többletköltségeket a pályázó köteles viselni.

              (5)  Sikeres pályázat esetén az önkormányzat a pályázóval támogatási szerződést köt.

     

    9. §   (1)  A pályázónak a teljes felújítási költség és a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség megosztását pályázatában be kell mutatnia.

              (2)  Teljes költség: a felújítás, korszerűsítés során elvégezni tervezett munkák - általános forgalmi adót is magába foglaló - költségei, beleértve a pályázat által nem támogatott ráfordításokat is.

              (3)  A támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költségek:

                     a) az energiamegtakarítást eredményező felújítás, korszerűsítés szakértői (hőtechnikai) költségei

                     b) felmérési terv készítése (ha az épület tervei nem állnak rendelkezésre) a tervezés és engedélyeztetés költségei (ha a felújítás, korszerűsítés engedélyköteles)

                     c) a kivitelezés, valamint műszaki ellenőrzés költségei

                     d) továbbá a fent felsorolt költségeket terhelő általános forgalmi adó

    III. Fejezet

    A pályázatok tartalmi követelményei, benyújtásának módja, helye, határideje

    10. § (1)  A pályázatot magyar nyelven, e rendeletben és 1. sz. mellékletét képező pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelően elkészítve a 11. § bekezdésben előírt dokumentumok csatolásával kell benyújtani.

              (2)  A pályázatokat Mór Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodájához kell benyújtani a (3) bekezdésben meghatározott határidőig.

              (3)  A pályázat benyújtásának határideje: 2010 július 15-től folyamatosan

    11. §   (1) A pályázathoz csatolandó dokumentumok köre:

                     a) Pályázati igénybejelentő adatlap

                     b) Adatlap az épület állapotáról és a tervezett, energiamegtakarítást eredményező felújításról, korszerűsítésről

                     c) A felújítási, korszerűsítési munkák részletes költségvetése (vagy részletes kivitelezői árajánlat, amely a munkák vonatkozásában igazodik a pályázathoz)

                     d) Építési engedély másolata, vagy az engedélykérelem benyújtásnak igazolása, ha az elvégzendő munkák építési engedély kötelesek, engedélyhez nem kötött munkák esetében az első fokú építésügyi hatóság nyilatkozata arról, hogy az elvégezni kívánt felújítási, korszerűsítési munka nem engedélyköteles

                     e) Nyílászáró csere esetén a beépítésre kerülő nyílászárók minőségi tanúsítványa

                     f) A felújítással érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdoni lapja

                     g) Központi támogatás igénybevételére vonatkozó pályázat befogadásáról, vagy annak kedvező elbírálásáról szóló értesítés másolata.

    12. §   Hiányosan benyújtott pályázat esetén a pályázót hiánypótlásra kell felhívni. A hiánypótlás teljesítésének határideje a hiánypótlási felhívás kézhezvételét követő 15 nap. A benyújtási, vagy a hiánypótlásra adott határidő elmulasztása esetén a pályázat nem vonható elbírálás alá.

    IV. Fejezet

    A pályázatok elbírálása és a támogatás folyósítása

    13. § (1)  A pályázati eljárásban csak formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok fogadhatók be és nyerhetnek támogatást. A pályázati kiírásnak - a hiánypótlási határidő lejártát követően - meg nem felelő pályázatot a pályáztató az elbírálásból kizárja.

              (2)  A pályázatok értékelésének és elbírálásának szempontjai: a felújítással, korszerűsítéssel érintett épület kora és a tervezett fajlagos energiamegtakarítás mértéke.

              (3)  A pályázatok elbírálása során előnyt élvez az a pályázat:

                     a) aminek keretében az épület teljes körű hőszigetelése megtörténik és annak eredményeként az épület igazolt módon teljeskörűen kielégíti az érvényes hőtechnikai szabványokat,

                     b) amelyik az épület teljes egészében való felújítását, korszerűsítését célozza (teljeskörű külső hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés- és melegvízellátó rendszer felújítása),

                     c) amely nagyobb szobaszámú lakás felújítását, korszerűsítését célozza

    14. § (1)  A pályázati eljárást (a pályázat kiírása, a beérkezett pályázatok felülvizsgálatát, kiértékelését és döntés-előkészítést) a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodája bonyolítja le.

              (2)  A benyújtott pályázatokat az önkormányzat Településfejlesztési Bizottsága véleményezi és annak javaslata alapján a Képviselő-testület bírálja el.

              (3)  Az elbírálás során a Képviselő-testület a 13. § (2)-(3) bekezdésében foglalt szempontok alapján a költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg nagyságára és a 4-5. §-okban foglaltakra figyelemmel dönt a pályázatokról, a támogatás odaítéléséről és annak összegéről.

              (4)  Ha a költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg az 5. §-ban meghatározott mértékű támogatáshoz nem nyújt fedezetet, a képviselő-testület a szükséges mértékben kiegészítheti az e célra szolgáló keretösszeget, vagy - fedezethiányra való hivatkozással - a forráshiány miatt nem támogatható pályázatokat elutasítja.

              (5)  A pályázatok elbírálásának eredményéről a pályázó a döntés meghozatalát követő 15 napon belül írásban értesítést kap azzal, hogy a megítélt támogatás folyósításának feltétele az önkormányzati támogatás folyósítására vonatkozó szerződés megkötése.

              (6)  Amennyiben a pályázó állami támogatás igénybevételére vonatkozó pályázata elutasításra kerül, vagy a támogatási szerződést az értesítést követő 30 napon belül önhibájából nem köti meg, a támogatást elveszíti.

    15. § (1)  Támogatási szerződés azzal a pályázóval köthető, akinek állami támogatás igénybevételére vonatkozó pályázata kedvező elbírálásban részesült és ennek tényét a kiíró szerv hivatalos értesítésének bemutatásával igazolni tudja.

              (2)  A támogatási összeg folyósítása a támogatási szerződésben meghatározott pénzügyi és időbeli ütemezésben utólag, a benyújtott számlák és egyéb a teljesítést igazoló dokumentumok, illetve az elvégzett munkák helyszíni ellenőrzése alapján történik.

              (3)  Az elnyert támogatás csak a megállapodásban rögzített - elvégzett - munkák finanszírozására használható fel, a szerződés szerinti határidőn belül.

    V. Fejezet

    A támogatás rendeltetésszerű felhasználásnak ellenőrzési rendje

    16. §   A támogatás rendeltetésszerű - szerződésben rögzített - felhasználását a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodája ellenőrzi, melynek során a támogatásban részesített köteles az ellenőrzést végző részére szükséges felvilágosítást megadni, a helyszíni megtekintés lehetőségét biztosítani és a szükséges dokumentumokat (számlák, felmérések) az ellenőrzést végző részére bemutatni.

    VI. Fejezet

    Záró rendelkezések

    17. §   E rendelet 2010. július 5-én lép hatályba.

    Fenyves Péter                                                  Dornyi Sándor

    polgármester                                                          jegyző



    Lamberg-kastély programjai






  • Móri Észak-nyugati ipari terület
  • Építéshatósági ügyintéző
  •  
    Szerkesztői belépésBorvidék portálImpresszum Linkek
    kepeslap Start Page Oklevél Facebook Magyar english deutsch mikro admin galeria polgarmester